Advertentie

EU-Hof: 'Belgisch systeem van overwinstrulings was staatssteun'

Europees Commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager. ©Wiktor Dabkowski /eyevine

Het EU-Hof omschrijft het Belgisch gunstregime van overwinstrulings als staatssteun. De zaak verhuist nu opnieuw naar het EU-Gerecht van eerste aanleg, dat in een eerdere uitspraak nog in het voordeel van België oordeelde.

Eurocommissaris Margrethe Vestager haalt een belangrijke slag thuis. Het Europees Hof van Justitie oordeelt dat de Deense gelijk had om zes jaar geleden de strijd aan te gaan met de Belgische overwinstrulings, een gunstregime waarbij multinationals in ons land geen belastingen moesten betalen op het 'internationale' deel van hun winst. 'Dit is een belangrijke juridische overwinning voor de Commissie', zegt Stefaan Van der Jeught, een van de woordvoerders van het Hof.

Volgens het Hof zijn de overwinstrulings wel degelijk staatssteun. Het vernietigt daarmee de beslissing van het EU-gerecht van Eerste Aanleg.

Toch is de zaak daarmee niet rond. Want alleen selectieve staatssteun - waarbij het ene bedrijf iets krijgt en het andere niet - is verboden in het Europees recht. De zaak gaat daarom terug naar het Gerecht van Eerste Aanleg, dat moet oordelen over die selectiviteit.

Het is het voorlopige hoogtepunt in een rechtszaak die al vijf jaar bezig is. In 2016 oordeelde de Europese Commissie dat het systeem van de overwinstrulings illegale staatssteun was en discriminerend is voor bedrijven die alleen in België werken. Europees Commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager vroeg de Belgische fiscus daarom 900 miljoen euro niet-opgeëiste belastingen van 39 betrokken bedrijven alsnog te vorderen.

De Belgische overheid deed dat - het geld staat nog altijd geblokkeerd op een rekening -, maar ging ook tegen die uitspraak in beroep. In 2019 kreeg ons land gelijk van het Europees Gerecht, de rechters in eerste aanleg. Volgens het Gerecht bewees de Commissie onvoldoende dat het systeem van overwinstrulings automatisch neerkomt op een voorkeursbehandeling en had ze alle dossiers individueel moeten beoordelen.

De Commissie ging tegen de uitspraak in beroep, maar begon voor alle zekerheid ook 39 individuele onderzoeken naar bedrijven die tussen 2004 en 2015 overwinstrulings kregen. Het gaat onder meer om AB InBev, BASF, BP, British American Tobacco, Henkel, Kinepolis, LMS, Omega Pharma, Ontex en Soudal.

Nu het Europees Hof van Justitie de zaak terugstuurt naar het Gerecht van Eerste Aanleg, is het wellicht opnieuw één tot twee jaar wachten. De vraag is wat de uitspraak van het Hof betekent voor de andere fiscale gevechten van de Commissie, bijvoorbeeld die tegen Amazon en Apple. Van der Jeught nuanceert de bredere impact. 'De Belgische zaak is erg specifiek', zegt hij. 'Je kan er geen al te brede gevolgen uit trekken.'

Voor de Belgische fiscaliteit is de strijd grotendeels gestreden. Van de verschuldigde 900 miljoen euro is rond 700 miljoen in de federale begroting van de voorbije jaren beland. Dat moet zodra een belastingaanslag de deur uit gaat, ook al staat het geld op een geblokkeerde rekening.

De rulings worden al jaren niet meer afgeleverd aan Belgische multinationals. Wél zette de strijd van Vestager en het breder Europees gevecht tegen fiscale sluipwegen de regering-Michel aan de vennootschapsbelasting te hervormen: daarbij zijn enkele kortingen, zoals de overwinstrulings, geschrapt maar is het algemene tarief verlaagd naar 25 procent. Van een dure winkel met veel kortingen is de Belgische vennootschapsbelasting een minder dure winkel met minder kortingen geworden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud