Advertentie

EU hoopt alsnog dat Waals 'non' tegen handelsverdrag een 'oui' wordt

Waals minister-president Paul Magnette (PS) wordt in Europese kringen nu al de Belgische Tsipras genoemd. ©AFP

Europa en Canada blijven dag en nacht onderhandelen met Wallonië om het 'non' van Namen tegen het verdrag met Canada (CETA) alsnog in een 'oui' om te buigen.

Het Waals verzet tegen een Europese handelsverdrag met Canada domineerde donderdag de eerste dag van de Europese top. En de Waalse saga zal ook de tweede dag van de top en mogelijk nog de volgende dagen voortlopen. De EU-leiders vinden dit handelsverdrag té belangrijk om zich neer te leggen bij het 'non' van minister-president Paul Magnette donderdagavond.

Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker kondigde na het diner van de EU-leiders, dat tot half twee 's nachts uitliep, bijkomende parallelle onderhandelingen aan met de Walen en de Canadezen gedurende de nacht en vrijdagochtend.

'We gaan er alles aan doen om toch de ondertekening van het verdrag met Canada mogelijk te maken, eind volgende week, liet de Duitse kanselier Angela Merkel, verstaan.

We hebben dit akkoord nodig. We moeten er alles aan doen om dit tot een goed einde te brengen.
Jean-Claude Juncker
Voorzitter EU-Commissie

Daarmee heeft Magnette nog maar eens extra tijd gekocht. Bovendien staat de aartsrivaal van de PS, liberaal premier Charles Michel, in Brussel bij de vergadering van de EU-leiders met de rug tegen de muur. De federale en Vlaamse regering is voor het handelsakkoord met Canada, maar kan een Waals veto niet overrulen.

Voor veel doorwinterde EU-diplomaten is de Waalse saga 'surrealistisch'. Er speelt wellicht ook een zeker revanchegevoel mee in de harde houding van Magnette en PS-partijleider Elio Di Rupo. Niet Brussel, waar de EU-leiders én dus ook Michel samenzitten, is tijdens een Europese top het centrum van België, maar Namen.

Ja of nee tegen CETA

Premier Charles Michel en Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker ©Photo News

De Europese leiders hadden bij de start van de top nochtans duidelijk gemaakt dat ze vrijdag een ja of neen van België wensten. Het handelsakkoord met Canada wordt eind volgende week in Brussel ondertekend. En ons land is de enige Europese lidstaat die inhoudelijk nog dwarsligt.

De druk op België ging dan ook crescendo. Voor het begin van de Europese top werd premier Charles Michel op het matje geroepen bij EU-Raadsvoorzitter Donald Tusk. Die riep België op te tonen dat ons land nog altijd een voorbeeld is in compromiscultuur. Tusk zei ook dat als de 28 EU-landen het CETA-verdrag niet kunnen ondertekenen het wellicht de laatste keer is dat de EU een handelsverdrag kon onderhandelen.

Intussen stoomde de Europese Commissie een aangepaste 'interpretatieve' verklaring goed bij het verdrag. Die werd later op de avond besproken door de EU-ambassadeurs. Rond negen uur 's avonds kondigde Magnette aan dat die nieuwe tekst - ‘waaronder enkele verbeteringen’ - nog steeds niet volstaat voor Wallonië. Het grootste probleem vormen de in Canada gevestigde Amerikaanse bedrijven die te zeer zouden profiteren van de Europese markttoegang.

DE WAALSE TSIPRAS

Magnette werd in Europese kringen vergeleken met de onverzettelijke Griekse premier Alexis Tsipras. Die trotseerde in de eerste helft van 2015 de woede van de EU-landen en probeerde zijn zin door te drukken.

Uiteindelijk kreeg Tsipras ook het mes op de keel en moest hij een loodzwaar derde hervormingsplan slikken in ruil voor nieuwe Europese steun.

Ook uit Vlaamse hoek kwam protest tegen de Waalse koppigheid. ‘De PS voert blijkbaar liever wapens uit naar Saoedi-Arabië dan appelen en peren naar Canada’, haalde minister-president Geert Bourgeois (N-VA) uit.

Door nu dwars te liggen, dreigt België krediet te verliezen, is ook op het Schuman-plein te horen in diplomatieke kringen. ‘Bij de discussie over de brexit hebben we boven ons gewicht kunnen boksen. Maar de geloofwaardigheid die we toen hebben opgebouwd, dreigen we nu kwijt te spelen.

De saga loopt door

Magnette kondigde donderdagavond aan dat hij rechtstreeks zou spreken met de Canadese minister van Handel, Chrystia Freeland.  'Ik hoop dat we daar weer marge vinden, en dan kunnen we terug naar de Europese Unie gaan met de boodschap: 'Er is weer marge, kunnen we dat samen bekijken?' zo zei hij bij VRT-televisie.

Commissievoorzitter Juncker zei later de avond dat de trip van Freeland naar Namen eigenlijk zijn idee was. 'Ik ben haar dankbaar dat zij de Walen verdere preciering wil geven. Zij kan een akkoord faciliteren.'

Juncker is zelf ook direct geëngageerd in de onderhandelingen met Namen en gelooft nog in een positieve uitkomst. 'We hebben het handelakkoord met Canada nodig. Het is de beste overeenkomst die we ooit sloten. Ik zie niet in hoe we anders nog met andere delen van de wereld handelsakkoorden kunnen sluiten.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud