'EU kan Oekraïne met gas bevoorraden'

De eurocommissaris voor Energie, Günther Oettinger.

Als Rusland de gaskraan naar Oekraïne dichtdraait, dan kunnen andere Europese lidstaten Oekraïne bevoorraden. Dat zegt eurocommissaris voor Energie, Günther Oettinger.

Oettinger gaf dinsdag een interview aan het Duitse dagblad Bild. Daarin kwam het conflict tussen de Oekraïense autoriteiten en de pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne aan bod.

De crisis zette de relaties tussen Kiev en Moskou de afgelopen maanden op scherp. Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom zette de gasleveringen aan Oekraïne in juni zelfs stop. 'Omdat Kiev nog een miljardenschuld bij ons heeft', luidde het.

Winter

Tijdens de zomermaanden leidde de demarche van Gazprom niet meteen tot paniek in Oekraïne. Maar nu de winter met rasse schreden nadert, neemt de bezorgdheid langzaam maar zeker toe.

'In geval van nood moet Oekraïne gas kunnen krijgen uit landen van de Europese Unie', stelde Oettinger in het gesprek met Bild. 'Op dit ogenblik zijn de gasopslagplaatsen voor de helft gevuld. Tegen het begin van de winter moeten die volledig gevuld zijn.'

De eurocommissaris maakt zich sterk dat Rusland het spel niet keihard zal spelen. 'Ik geloof niet dat de Russische president, Vladimir Poetin, de energieleveringen als politiek wapen wil gebruiken', klonk het.

In het verleden heeft Poetin nochtans al een paar keer bewezen er niet voor terug te schikken de gaskraan dicht te draaien om een politieke slag thuis te halen.

Gevaren

Tegen de Europese top van oktober bereidt de Europese Commissie een rapport voor over de gevaren van een gascrisis voor de Europese lidstaten. 'Vandaag zijn zes landen 100 procent afhankelijk van Russisch gas. Vier van hen krijgen dat gas rechtstreeks uit Rusland, zonder een passage over Oekraïens grondgebied', zei Oettinger.

Volgens hem loert voor Europa een groot gevaar om de hoek. 'Dat de gastransit over Oekraïens grondgebied onmogelijk wordt. Bijvoorbeeld door aanslagen. In dat geval dreigen Bulgarije en Slovakije helemaal geen gas meer te krijgen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud