Advertentie

EU kijkt het nog even aan met Trump

Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie en bondskanselier Angela Merkel tijdens de topbijeenkomst in Malta. ©EPA

De Europese leiders schuwen een controverse met Donald Trump, bleek gisteren op een top in Malta. Het pragmatisme van frau Merkel wint het pleit. Maar het is plots wel ‘wij tegen zij’.

Europees Raadsvoorzitter Donald Tusk had de ‘verontrustende verklaringen van de nieuwe Amerikaanse regering’ nochtans een ‘bedreiging’ voor Europa genoemd. Trump wordt op één lijn gezet met een assertief China, een agressief Rusland en de terreur van Islamitische Staat.

Die ‘megafoondiplomatie’ van Tusk werd in veel lidstaten, waaronder Duitsland, niet gesmaakt. Zelfs EU-Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker distantieerde zich met de boodschap dat hij ‘zich niet bedreigd voelt door de VS’. De Poolse premier Beata Szydlo floot Tusk, zelf een Pool en een politieke rivaal van de regerende PiS-partij, terug. De populistisch-nationalistische retoriek van Trump sluit nauw aan bij die in Warschau.

De uitkomst van de discussie van de 28 EU-leiders over de relaties met de VS was dan ook minder geladen dan verwacht. De Deense premier Lars Løkke Rasmussen vertolkte het best het heersende gevoel. Volgens hem moeten we niet te vlug aan opbod doen tegen de VS en daarmee de jarenlange goede trans-Atlantische relaties op de helling zetten. In de coulissen is te horen dat de voorzichtigheid ook te maken heeft met de wispelturigheid van Trump. En met het feit dat hij niet altijd goed geïnformeerd is.

Vooral de Duitse kanselier Angela Merkel benadrukte dat ‘stap voor stap moet worden gezocht naar gemeenschappelijke belangen met de nieuwe Amerikaanse regering’, bijvoorbeeld inzake terreurbestrijding en defensie. Europa moet wel voor zichzelf opkomen, voegde Merkel eraan toe: ‘We zijn sterk als EU in de mate dat we de problemen samen willen aanpakken.’

Ook premier Charles Michel blijft voorzichtig. ‘We mogen niet overdrijven, maar evenmin relativeren.’ In die optiek willen de EU-leiders ‘de kar niet voor het paard spannen’ door bijvoorbeeld de mogelijke voordracht van Ted Malloch als Amerikaans ambassadeur bij de EU te blokkeren. Malloch komt er openlijk voor uit dat hij de Unie liefst kapot ziet gaan. De leiders van de belangrijkste fracties van het Europees Parlement dringen erop aan de geloofsbrieven van de nieuwe VS-ambassadeur te weigeren.

De Maltese premier Joseph Muscat zei wel dat hij verontrust is over ‘sommige beslissingen en houdingen’ van Washington. Maar de wil om te praten met de VS is onveranderd gebleven.’ De toon van de Franse president François Hollande was cassanter. ‘Trump heeft zich niet te moeien met het leven in Europa.’ Dat heeft een reden: Frankrijk wordt na het vertrek van de Britten het enige EU-lid in de VN-Veiligheidsraad.

Geen ruzie zoeken met de VS op dit ogenblik is dus de boodschap. Ook Tusk bond in na afloop van het EU-overleg en noemde de trans-Atlantische relaties een ‘prioriteit’. Hij verklaarde tegelijk dat hij kandidaat is voor een tweede mandaat als Raadsvoorzitter. Alle druk ligt nu bij de Polen die als enigen dwars lijken te liggen.

Maar tegelijk groeien de anti-Amerikaanse gevoelens in Europa. Het is ‘wij tegen zij’, zegt een EU-bron. Donald Tusk werd zelfs letterlijk als ‘onze’ Donald aangesproken. En de Maltese premier Muscat grapte dat het nieuwe EU-Raadsgebouw in Brussel zou worden omgedoopt tot ‘Tusk tower’.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud