Advertentie

EU klaagt Apple aan voor machtsmisbruik via App Store

Europees commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager. ©EPA

De Europese Mededingingsautoriteit dient een klacht in tegen Apple omdat het appontwikkelaars in de App Store dwingt gebruik te maken van zijn eigen betaalsysteem.

Op die manier zou de Amerikaanse techreus volgens Europees commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager zijn machtspositie op de markt voor smartphones misbruiken. De muziekstreamingdienst Spotify, die vindt dat Apple zijn diensten te duur aanbiedt op iPhones en misbruik maakt van zijn dominante positie op de markt voor onlinemuziek, had twee jaar geleden al een klacht ingediend.

Ook Epic Games, het Amerikaanse bedrijf achter de videogame Fortnite, had Apple al voor de rechter gesleept in Europa. Apple int een commissie van 15 tot 30 procent op aankopen via zijn appwinkel, waar gebruikers toepassingen kunnen downloaden voor hun smartphone of tablet. Het verbiedt ontwikkelaars alternatieve betalingsmethodes te gebruiken. Epic had geprobeerd dat betalingssysteem te omzeilen, waarna Apple Fortnite uit de App Store gooide.

'Apple overtreedt het Europese mededingingsrecht', argumenteert Vestager. 'Apple Music (Apples eigen muziekstreamingdienst, red.) treedt in concurrentie met andere muziekdiensten, maar Apple int hoge commissies van die concurrenten in de App Store. Het verbiedt hen bovendien consumenten op de hoogte te stellen van alternatieve betaalmethodes, waardoor de consument benadeeld wordt.'

De Europese Commissie is niet de enige instantie die Apple op de hielen zit. Ook de Britse mededingingsregulator CMA is een onderzoek begonnen na klachten van verschillende softwareontwikkelaars.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud