'EU moet Grieken 15 jaar van de markt halen'

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders

Griekenland moet bij de eurozone blijven, maar moet onder voogdij geplaatst worden. De rente op de noodkredieten voor het land moet verlaagd worden tot 1 à 2 procent en Griekenland moet de komende vijftien jaar van de markt worden gehaald. Dat zegt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) in interviews met onze zusterkrant L'Echo en de Corelio-kranten.

Het is een van vele voorstellen voor het oplossen van de eurocrisis die gelanceerd worden door Reynders en de Westerwelle-groep, een denktank met tien collega-ministers van Buitenlandse Zaken. Het gaat om een initiatief van de Duitse buitenlandminister Guido Westerwelle.

De denktank ziet een centrale rol weggelegd voor de Europese Centrale Bank. 'De Europese Centrale Bank staat klaar om bij te springen. Maar dan moeten alle eurolanden wel snel een duidelijk signaal geven dat ze méér Europa willen', zegt Reynders.

'Dat betekent niet noodzakelijk hun soevereiniteit afstaan aan Europa, wel hun soevereiniteit delen. Zolang de eurolanden hun begrotingsafspraken nakomen, is er geen probleem. Pas als ze buiten de lijnen kleuren, heeft Europa het recht om landen verplichtingen op te leggen.'

Reynders beseft dat de verdere integratie van Europa een proces van lange adem is en durft ook geen snelle doorbraak in de eurocrisis te beloven. 'Misschien is er nog een ergere crisis nodig dan vandaag voordat sommige eurolanden zullen bewegen', klinkt het.

De minister van Buitenlandse Zaken pleit wel voor een snellere uitwerking van het zogenoemde masterplan voor Europa. Concrete stappen moeten de financiële markten duidelijk maken dat het Europa menens is.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud