EU onderzoekt kartelafspraken BMW, VW en Mercedes

Mercedessen klaar voor verscheping in de haven van Bremerhaven. ©AFP

De Europese Commissie vermoedt dat de Duitse autobouwers hebben afgesproken niet te ambitieus te zijn in de zoektocht naar milieuvriendelijke technologie.

Hebben Duitse autobouwers het op een akkoordje gegooid om elkaar niet de duvel aan te doen in de zoektocht naar propere auto's? Dat is de vraag waarnaar Europees commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager een onderzoek is gestart.

De Commissie zegt dat ze informatie kreeg die suggereert dat BMW, Daimler en merken uit de Volkswagen-groep (Volkswagen, Audi en Porsche) afspraken maakten over hoe ze auto's milieuvriendelijker kunnen maken. Ze zouden zijn overeengekomen samen te werken aan een systeem dat de schadelijke uitstoot van dieselauto's beperkt, net als aan een fijnstoffilter voor benzinewagens.

In oktober zijn er daarop inspecties gevolgd in kantoren en fabrieken van de autobouwers. 

De Commissie start nu een onderzoek tegen BMW, Mercedes-Benz en Volkswagen. Twee van de autobouwers hebben immuniteit gevraagd in ruil voor informatie, stelt de woordvoerder van Vestager. Volgens de Duitse pers gaat het om Volkswagen en Daimler.

'Als het bewezen wordt', zegt Vestager over de aanklacht, 'betekent dat dat de automakers klanten misschien de kans hebben ontzegd minder vervuilende wagens te kopen, terwijl de technologie om dat mogelijk te maken wel voorhanden was.'

Dieselgate

De zaak staat los van Dieselgate. De Commissie zegt geen aanwijzingen te hebben dat de autobedrijven samenwerkten om illegale apparatuur te ontwikkelen die uitstoottesten manipuleert.

Bougies

De autobedrijven kwamen ook bijeen om technische afspraken te maken, die wel wettelijk zijn omdat ze als doel hebben technologie béter te maken. Ze hadden het over kwaliteitsnormen voor auto-onderdelen, testprocedures, de maximumsnelheid van een auto waartegen het dak van een cabrio kan geopend worden of de cruisecontrol kan blijven werken.

De Commissie beboette de voorbije jaren makers van onderdelen voor auto's, zoals kogellagers, bedrading, schuim voor autostoelen, alternatoren, airconditioning, koelsystemen, verlichting, remsystemen en ontstekingskaarsen, ook bekend als 'bougies'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud