EU-parlement laakt 'uitverkoop' paspoorten

De oppositie in Malta protesteerde eind vorig jaar tegen de verkoop van Maltees burgerschap aan buitenlanders. (foto reuters) ©REUTERS

EU-landen mogen paspoorten niet voor grof geld verkopen aan niet-EU-burgers. Met het paspoort van één EU-land heb je immers toegang tot de rest van de Europese Unie zonder visum. Dat stelde het Europees Parlement donderdag naar aanleiding van de aankondiging van Malta om de documentente gaan verkopen.

Een ruime meerderheid van de afgevaardigden (560 stemden voor, 22 tegen) riep de Europese Commissie in Brussel op te onderzoeken of deze omstreden 'uitverkoop' niet indruist tegen de normen en waarden van de EU.

Het parlement vindt het onaanvaardbaar dat Malta paspoorten wil verkopen aan gefortuneerde buitenlanders op 'schimmige' voorwaarden. De documenten lijken vooral in trek bij rijke Russen en louche types. Die nieuwe Maltezen hoeven niet eens op het eiland te gaan wonen. Zij mogen zich vestigen in andere EU-landen. Als één land de deur dus openzet, ondermijnt dat het beleid van andere landen, vindt het parlement.

De regering van het groepje eilanden in de Middellandse Zee besloot vorig jaar de Maltese nationaliteit te gaan aanbieden tegen onder meer betaling van 650.000 euro. Malta hoopt op een paar miljard euro extra inkomsten van 'individuele beleggers'.

EU-burgerschap moet volgens de parlementariërs daarentegen gebaseerd zijn op persoonlijke banden met Europa of met een EU-burger. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud