EU schuift met geld van oost naar zuid

©REUTERS

De Europese Commissie stelt voor om de komende jaren tot 37 miljard euro minder geld uit te geven in Oost-Europa, maar 3,7 miljard euro in Zuid-Europa.

De besprekingen voor het Europees budget voor de periode 2021-2027 dreigen tot zware spanningen te leiden met de Oost-Europese landen Hongarije, Polen, Tsjechië en Slovakije. Ze dreigen namelijk de komende jaren tot 37 miljard euro minder uit Brussel te krijgen, blijkt uit info van Financial Times.

De Europese Commissie doet dinsdag een voorstel over hoe ze in de volgende legislatuur het geld van cohesiefondsen wil besteden, steun voor infrastructuurprojecten in armere regio's in Europa. Het gaat om 330 miljard euro, of ongeveer een derde van het totale budget van de Commissie.

Volgens documenten die Financial Times kon inkijken, zouden Oost-Europese landen de komende jaren minder van die steun krijgen. Dat komt omdat ze rijker zijn geworden. De Zuid-Europese landen Italië, Spanje en Griekenland, die zwaar werden getroffen in de eurocrisis, zouden samen 3,7 miljard euro extra krijgen.

Het ligt allemaal bijzonder gevoelig omdat de Commissie ook nog een ander gevecht met de Oost-Europese landen voert. In haar voorstel voor een meerjarenbudget stelt ze namelijk voor om landen die de rechtstaat niet respecteren Europees geld te ontnemen. Die maatregel viseert op dit moment het opstandige Hongarije en Polen.

Sowieso illustreert de rekenkunde van de Commissie hoe de eurocrisis het economisch evenwicht in de Europese Unie heeft doen verschuiven: weg van het zuiden, richting oosten.

De Commissie vraagt aan de EU-regeringen om in de zeven jaren tussen 2021 en 2027 1.246 miljard euro te spenderen, of 1,1 procent van het Europees bruto binnenlands product. Het budget stijgt in die plannen, omdat er volgens de Commissie meer geld nodig is voor veiligheid, grensbewaking, migratie en innovatie. Nederland vindt die stijging niet kunnen. Frankrijk is dan weer ontevreden over de geplande daling van het landbouwbudget.

België is netto-betaler aan de EU en dreigt minder Europees geld te krijgen voor landbouw en cohesiefondsen. Vlaams minister-president Geert Bourgeois vindt het voorstel van de Commissie bovendien niet brexit-neutraal omdat België een lagere vergoeding zou krijgen voor het mee organiseren van de Europese douane , net nu door de brexit de noordzee een buitengrens van de EU wordt en er dus investeringen in die douane zullen nodig zijn.

De Commissie stelde de eerste versie van haar budget in mei voor en hoopt een akkoord te hebben over het budget tegen mei volgend jaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud