EU sluit vrijhandelsakkoord met Singapore

De skyline van Singapore (foto Bloomberg/Munshi Ahmed) ©Bloomberg

De Europese Unie heeft een vrijhandelsakkoord gesloten met Singapore. Het is na na Zuid-Korea het tweede dergelijk akkoord met een Aziatisch land.

Eurocommissaris voor Handel Karel De Gucht kondigt aan dat hij een akkoord gesloten heeft met de Singaporese minister van Handel Lim Hng Kiang. 'Singapore is een dynamische markt voor Europese bedrijven en een belangrijke draaischijf voor de handel in Zuidoost-Azië', zei de Belgische eurocommissaris.

Door het akkoord wordt de Singaporese markt voor financiële diensten toegankelijker voor Europese bedrijven. Ook Europese autobouwers zullen door lagere niet-financiële invoerbarrières makkelijker naar het land kunnen exporteren.

Singapore is met 5 miljoen inwoners een klein land, maar geldt als een ideale toegangspoort tot de 600 miljoen mensen grote alliantie van Zuid-Oost-Aziatische landen (ASEAN).

Het akkoord treedt echter pas in werking nadat alle Europese lidstaten en het Europese Parlement het licht op groen zetten.

Omdat de in 2001 gestarte Doha-onderhandelingen over de vrijmaking van de wereldhandel geen meter vooruitgang boeken, mikt de EU op bilaterale handelsakkoorden met landen in Zuidoost-Azië. Met Japan zullen ook gesprekken gevoerd worden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud