Advertentie

EU sluit zesde voorkoopdeal coronavaccin met Moderna

Ursula von der Leyen. ©REUTERS

Met 160 miljoen dosissen van het Amerikaanse farmabedrijf Moderna verzekert de Europese Commissie zich van een zesde leverancier van het vaccin.

Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, maakte dinsdagmiddag het nieuws van het zesde aankoopcontract bekend. De voltallige Europese Commissie gaat woensdag het contract goedkeuren voor de aankoop van tot 160 miljoen doses van het toekomstige vaccin van het Amerikaanse farmabedrijf Moderna.

Moderna kondigde onlangs zeer goede resultaten aan bij de klinische proeven: zijn vaccin zou voor 94,5 procent doeltreffend zijn. De Amerikaanse fabrikant belooft dat tegen eind december 20 miljoen dosissen klaarstaan.

Zevende op komst

Moderna is al de zesde farmaproducent waarmee de Commissie een voorkoopcontract sluit voor vaccins tegen het coronavirus. De Commissie reserveerde al tot 400 miljoen doses bij zowel het Brits-Zweedse AstraZeneca als bij Johnson & Johnson, 300 miljoen doses bij het Frans-Britse duo Sanofi-GSK en evenveel bij het Amerikaans-Duitse Pfizer-BioNTech. Het vijfde aankoopcontract vorige week ging naar het Duitse CureVac en reserveert 405 miljoen dosissen voor Europa.

Dat brengt het aantal dosissen voor een vaccin waarop de Commissie de hand legt op bijna 2 miljard. Von der Leyen kondigde ook aan dat 'gesprekken lopen met een zevende vaccinproducent'. De Commissie koopt niet alleen vaccins op voor de ongeveer 450 miljoen burgers van de Europese Unie, maar stapte ook in een initiatief om het vaccin wereldwijd te helpen verdelen, zodat het virus niet blijft hangen in de armste landen.

2 miljard
vaccindosissen
De Europese Commissie verzekerde zich via voorkoopakkoorden met zes farmabedrijven van bijna 2 miljard vaccindosissen tegen Covid-19.

Het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA moet voor elk vaccin aantonen dat de veiligheid en effectiviteit bewezen zijn. Op de Europese top vorige week liet von der Leyen al verstaan dat het EMA wellicht nog in de tweede helft van december voorwaardelijk groen licht kan geven aan de eerste vaccins.

Quid België?

De Europese Commissie onderhandelt namens de Unie met de vaccinproducenten. Lidstaten kunnen intekenen op bepaalde vaccins waarmee de Commissie een voorkooprecht sloot. 'Voor ons is transparantie cruciaal', beklemtoonde von der Leyen. Daarom krijgen alle lidstaten, in verhouding tot hun bevolking, op hetzelfde moment en onder dezelfde voorwaarden toegang tot een geleverd vaccin.

België tekende al in op 7,7 miljoen doses bij AstraZeneca, 5,16 miljoen bij ,Johnson & Johnson en 7 miljoen dosissen bij GSK-Sanofi. De regering besliste al de vaccins gratis te maken voor alle Belgen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud