EU-top bespreekt herkapitalisering banken

De Duitse bondskanselier Angela Merkel (links) zat vandaag samen met haar Nederlandse evenknie Mark Rutte. (foto: AFP)

De kapitaalbuffers van de Europese banken worden besproken op de Europese top van 17 en 18 oktober. Dat zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

Merkel verklaarde dat na een gesprek met de Nederlandse premier Mark Rutte. Ze bevestigde dat ze bereid is een herkapitalisering te bekijken. Toch mag het noodfonds voor de banken maar gebruikt worden als allerlaatste redmiddel, voegde Merkel eraan toe.

'Wij gaan akkoord om het advies van de experts te volgen bij de voorstellen voor de herkapitalisering van de banken. Een Europese bankregulator moet voorstellen doen', besloot Merkel. 

'Niet het juiste antwoord'

Frédéric Oudéa, de topman van de Franse bank Société Générale, kan zich niet vinden in een herkapitalisering. 'Het is niet het juiste antwoord op de turbulenties in de Europese banksector. Die turbulenties zijn een gevolg van de vertrouwenscrisis over de schulden van de eurolanden. Dat wantrouwen zorgt voor spanningen en liquiditeitsproblemen op de interbankenmarkt. De malaise is niet het gevolg van het tekort aan eigen middelen bij de banken', zei hij aan persagentschap Reuters.

Oudéa roept de Europese overheden op de Griekse crisis zo snel mogelijk op te lossen. Griekenland is immers de oorzaak van het wantrouwen over de Europese schulden.

De beslissing van de Europese Centrale Bank (ECB) om de banken van meer liquiditeiten te voorzien, is volgens de SocGen-topman een stap in de goede richting. 'Dit zou moeten volstaan voor de komende maanden.'

Dexia noemt Oudéa 'een speciaal geval'. 'Dankzij de maatregelen van de ECB moet niemand andere problemen verwachten van het (bancaire) systeem', benadrukte hij.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud