EU-top etaleert diep verdeelde Unie

Het overleg van de Europese leiders gebeurde digitaal. ©AFP

De Europese leiders raken het niet eens over een gezamenlijke economische aanpak van de coronacrisis. Zij vragen de ministers van Financiën een concreet plan binnen twee weken.

De Europese top van donderdag werd een pijnlijke demonstratie van grote Europese verdeeldheid. De oude breuklijn tussen noord en zuid, tussen verantwoordelijkheid en solidariteit, beheerste het overleg. De ministers van Financiën, die eigenlijk op sturing hoopten van de Europese leiders, krijgen de bal terug in hun eveneens zwaar verdeelde kamp.

De discussie onder de leiders spitste zich toe op het economisch antwoord op de coronacrisis en draaide uit op een open conflict tussen de Italiaanse premier Giuseppe Conte en de Duitse kanselier Angela Merkel. Conte eist dat Europa innovatieve instrumenten inzet in deze nooit geziene gezondheidscrisis. De maatregelen die nu op de Europese tafel liggen, zoals een kredietlijn van het Europees noodfonds ESM, dateren van de tijd van de eurocrisis en zijn dus niet geschikt. De coronacrisis treft alle landen, en geen enkel land heeft er schuld aan. 

Corona-obligaties

Conte kreeg steun van ECB-voorzitter Christine Lagarde. Die zette zelf een ongeziene bazooka in en startte inmiddels ongelimiteerde obligatie-aankopen om te vermijden dat de spreads of renteverschillen binnen de eurozone oplopen en landen in moeilijkheden geraken. De maatregel van de ECB zet de Europese leiders wat uit de wind. Daarom vraagt Lagarde ook een geste van de eurolanden: een eenmalige gezamenlijke uitgifte van schuldpapier. Ze sprak van een crisis met 'epische dimensies', die eenheid vereist van Europa.

Maar de Duitse kanselier Angela Merkel wees, net als de Nederlandse premier Mark Rutte, elke vorm van het poolen of mutualiseren van schulden in Europa af. Haar positie verhardde gisteren nog nadat negen premiers, waaronder de Belgische premier Sophie Wilmès (MR) aandrongen op de uitgifte van gezamenlijke euro-obligaties om de kosten voor gezondheidszorg en opbouw van de economie samen te dragen.

Conte vond het antwoord dat op tafel lag, veel te mager en dreigde ermee de besluiten van de top niet goed te keuren. Europese leiders wilden een dergelijk signaal van verdeeldheid vermijden en zochten verder naar een vergelijk. Een nieuwe deadline over twee weken werd het magere resultaat. De Franse president Emmanuel Macron, die ook deel uitmaakt van de groep van negen, waarschuwde al dat deze crisis en het gebrek aan solidariteit het einde van het Europees project kan betekenen. 

Exitstrategie

'We zijn bereid alles te doen wat nodig is', parafraseert EU-raadsvoorzitter Charles Michel tot in den treure. Michel en EU-Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gaan, samen met Lagarde, een 'exitstrategie op poten zetten, een gecoördineerd herstelplan en ongeziene investeringen'. Volgens Michel zal de Europese Investeringsbank EIB daarin een centrale rol krijgen. Dat betekent dat de lidstaten bijkomend kapitaal voor de EIB zullen moeten aandragen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud