Advertentie

EU: 'Turkije is te ver doorgeschoten'

De vice-voorzitter van de Europese Commissie, Frans Timmermans reageerde voor het eerst op de zware diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije. ©Photo News

'De vergelijking met nazipraktijken door de Turkse president is onaanvaardbaar', zei de Nederlandse vice-voorzitter van de Europese Commissie, Frans Timmermans, maandag in Brussel.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan is volgens Timmermans 'te ver doorgeschoten' met zijn opmerking dat Nederlanders 'nazi-overblijfselen en fascisten' zijn.

Timmermans vindt dat Nederland de rug recht heeft gehouden tijdens de diplomatieke rel. 'Nederland staat hier stevig zijn mannetje.' Kritiek dat de EU stil was het afgelopen weekend wuift hij weg. 'Dit was een binnenlandse aangelegenheid.'

Duitsland past reisadvies aan

Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zijn reisadvies voor Turkije aangepast. Duitsers in Turkije moeten opletten voor "verhoogde politieke spanningen en protesten die zich kunnen richten op Duitsers", luidt het in een update. Het aangepaste advies komt er nu de spanningen tussen Turkije en West-Europa oplopen. Eerder wijzigde Nederland al zijn reisadvies voor Turkije wegens de diplomatieke rel tussen beide landen. Duitsland en Nederland weigeren dat Turkse ministers op hun grondgebied campagne komen voeren voor het referendum van 16 april in Turkije. Dat gaat over een grondwetswijziging die de macht van de president zou uitbreiden.

Timmermans wijst erop dat verscheidene EU-commissarissen, onder wie buitenlandchef Federica Mogherini, telefonisch contact hebben gehad met zowel premier Mark Rutte, minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) als de Turkse minister Mevlüt Çavusoglu.

Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel toonde zich maandagmiddag zeer kritisch over de uitlatingen van Erdogan. 'Er moet één ding duidelijk zijn: Nederland kan rekenen op onze solidariteit ten aanzien van de Turkse mateloze uitlatingen', zei Merkel tijdens een bezoek aan München. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud