EU versnelt sancties tegen Rusland

©AFP

De EU versnelt de uitvoering van sancties tegen Rusland. Het gaat om een uitbreiding van het reisverbod en het bevriezen van tegoeden. Rusland versterkt intussen de militaire capaciteit van zijn land.

Dinsdag besliste de Europese Unie de sancties, die vorige week werden aangekondigd, sneller uit te voeren dan gepland. Die sancties zijn gericht op individuele personen of bedrijven die een verantwoordelijkheid wordt toebedeeld in het beleid van Rusland. Volgens de EU doet Rusland te weinig om de spanningen in het oosten van Oekraïne af te bouwen.

De beslissing was unaniem tijdens de vergadering van Europese Buitenlandministers in Brussel. In plaats van in juli komen er nu deze week nog nieuwe namen op de 'zwarte lijst'.

De ministers hebben de Europese Commissie ook gevraagd economische sancties tegen Rusland voor te bereiden. De Commissie moet kijken naar de impact van een handelsembargo voor vier sectoren: defensie, goederen die voor zowel civiele als militaire doeleinden kunnen worden gebruikt, high tech met inbegrip van energieapparatuur, en financiële diensten.

Volgens diplomaten zal er donderdag, als de ambassadeurs van de EU-landen samenkomen om namen toe te voegen aan de 'zwarte lijst', al meer duidelijkheid komen over extra maatregelen.

Terughoudend

Sommige EU-landen herhaalden echter dat het de Europese Raad toekomt een besluit te nemen over de zogeheten derde fase van sancties. Verschillende EU-landen zijn daarin terughoudender dan de VS en het VK, vanwege grotere economische belangen waardoor zij meer te verliezen hebben bij strafmaatregelen. Duitsland, bijvoorbeeld, is de grootste handelspartner van de Russen, en ook verschillende landen in Oost-Europa zijn nog sterk afhankelijk van Moskou, met name voor hun gasvoorziening.

'Militaire capaciteit versterken'

De Russische president, Vladimir Poetin, liet inmiddels weten de militaire capaciteit van zijn land te zullen versterken wegens 'NAVO-activiteiten in Oost-Europa'. Ook het Oekraïnse parlement keurde een presidentieel decreet goed om meer militaire reservisten te mobiliseren. Mannen jonger dan 50 jaar moeten mee strijden tegen Russische rebellen in het Oosten.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud