Advertentie

EU voert onderzoek fiscale rulings op

Europees commissaris voor Concurrentie Margrethe Vestager. ©EPA

De Europese Commissie schakelt een versnelling hoger in haar plannen om fiscale rulings te onderzoeken. Alle 28 EU-landen moeten nu uitleg geven over hoe ze afspraken maken met bedrijven of burgers over belastingen.

De Europese Commissie voert de strijd tegen fiscale ontwijking op twee manieren. Ze belooft werk te maken van Europese belastingwetgeving waarin multinationals minder kunnen shoppen tussen de EU-landen, omdat de verschillen kleiner zijn. Maar dat is een werk van lange adem. Ieder EU-land heeft vetorecht.

Maar de Commissie kijkt ook naar het verleden en checkt of EU-regeringen via rulings geen overdreven fiscale gunsten verleenden aan sommige bedrijven, zonder dat hun concurrenten van dezelfde voordelen konden genieten. De Commissie opende daarom al onderzoeken naar rulings voor Amazon en Fiat in Luxemburg, Apple in Ierland en Starbucks in Nederland.

Ze vroeg ook al uitleg over rulings aan zeven andere landen, waaronder België. Dat onderzoek wordt nu uitgebreid naar alle 28 EU-landen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud