EU vraagt Orban of hij Europese waarden nog deelt

'Er is een gesprek nodig met premier Orban over de richting waarin hij zijn land wil sturen', zegt Frans Timmermans, de vice-voorzitter van de Europese Commissie. ©AFP

De Europese Commissie maakt zich grote zorgen of Hongarije nog wel de waarden van de Europese Unie naleeft. Ze zal daarover later deze maand beslissingen nemen.

De Commissie-Juncker verhoogt de druk op de Hongaarse regering van Viktor Orban. 'Er is een gesprek nodig met premier Orban over de richting waarin hij zijn land wil sturen', zegt Frans Timmermans, de vicevoorzitter van de Europese Commissie. De vragen waar het volgens Timmermans om draait, zijn 'Waar wil je zijn in Europa? Deel je onze waarden nog?'

De lijst met zorgen is lang. De Hongaarse regering startte een 'stop Brussel'-campagne, wil een door George Soros gefinancierde universiteit sluiten, maakt buitenlandse ngo's het leven moeilijk, plant een verstrenging van asielwetgeving, discrimineert Roma in het onderwijs en beschermt zwangere vrouwen onvoldoende. De Commissie bekijkt al die zaken.

Timmermans maakte duidelijk dat hij het been zal stijf houden, maar wil de deur nog niet helemaal dichtgooien. Hij wilde daarom niet ingaan op welke sancties mogelijk zijn en blijft volhouden dat een 'politieke dialoog' tussen de Commissie, het Europees Parlement en de Hongaarse regering op dit moment aan de orde is.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud