EU vreest problemen met leveringen J&J-vaccin

©Photo News

De vrees leeft dat de coronavaccins van Johnson & Johnson niet aan de Europese Unie kunnen worden geleverd zoals gepland, omdat ze in de VS worden gebotteld.

Komt na AstraZeneca ook Johnson & Johnson in de problemen om coronavaccins te leveren aan EU-landen? De zorgen daarover groeien, berichten het persagentschap Bloomberg en de Nederlandse zakenkrant Het Financieele Dagblad.

Johnson & Johnson ontwikkelt via dochter Janssen Pharmaceutica vaccins in het Nederlandse Leiden, maar het bottelen ervan gebeurt voor een belangrijk deel in de Verenigde Staten. De vraag is of die afgevulde vaccins weer naar de Europese Unie kunnen.

De Europese Commissie startte vrijdag een vaccinoorlog, waarbij ze exportbeperkingen voor covidvaccins invoerde. Die strategie dreigt zich meteen tegen de EU te keren. Want wat doet de EU dan met de uitvoer van half afgewerkte vaccins? En in welke mate stuurt ze aan op een vaccinhandelsconflict met de Verenigde Staten, nog geen maand na de intrede van Joe Biden in het Witte Huis?

De protectionistische kramp in de EU ontstond na leveringsproblemen bij het Britse AstraZeneca, waarbij vermoed werd dat het bedrijf voorrang gaf aan leveringen in het Verenigd Koninkrijk.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud