EU wil bijen redden met pesticidenverbod

Foto Reuters ©REUTERS

De Europese Unie gaat mogelijk twee jaar lang het gebruik verbieden van pesticiden die dodelijk zijn voor bijen. De boosdoeners zijn drie ‘neonicotinoïden’ die voorkomen in pesticiden voor de teelt van maïs, koolzaad, zonnebloem en katoen.

De maatregel, die op 1 juli zou moeten ingaan, werd donderdag voorgelegd aan experts van de lidstaten. Duitsland, het VK en Spanje maakten onmiddellijk voorbehoud.

De drie ‘neonicotinoïden’ die zoveel onheil aanrichten onder de bijenpopulatie, zijn clothianidin, imidacloprid en thiamethoxam. Ze komen voor in pesticiden die geproduceerd worden door Bayer en Syngenta. Deze laatste maakt o.m. het populaire bestrijdingsmiddel Cruiser OSR.

Met haar beslissing volgt de Europese Commissie een bijzonder negatief advies van het Europese voedselveiligheidsagentschap EFSA.

Wetenschappelijke studies hebben de laatste jaren aangetoond dat neonicotinoïde pesticiden wel degelijk een dodelijke impact hebben op bijen. Ze desoriënteren de insecten, die de weg naar de bijenkorf niet meer terugvinden en sterven. De laatste 15 jaar is de mortaliteit van bijenkolonies angstwekkend gestegen, van 5 tot 30 procent.

Sommige landen hebben de bewuste pesticiden al (ten dele) verboden. Dat is onder meer het geval in Frankrijk, waar Cruiser OSR niet meer mag gebruikt worden in de koolzaadteelt maar wel nog in de maïsteelt. Italië en Duitsland verbieden het gebruik dan weer alleen voor maïs, Nederland voor de behandeling van alle planten die bijen aantrekken, en Slovenië voor alle planten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud