EU zet Kroatië op strafbankje

De Europese Commissaris voor Economische Zaken, Olli Rehn (Foto: Reuters). ©REUTERS

De Europese ministers van Financiën hebben Kroatië dinsdag op het strafbankje gezet. Zagreb heeft een diepgaand onderzoek naar zijn buitensporige begrotingstekort aan zijn broek.

De Europese ministers van Financiën bliezen dinsdag verzamelen in Brussel. De deelnemers aan de zogenaamde Ecofin bogen zich onder meer over het tekort op de Kroatische begroting.

Sinds 2009 kwam dat deficit voortdurend boven 5 procent van het bruto binnenlands product (bbp) uit. Volgens de Europese regels mag het begrotingstekort maximum 3 procent van het bbp bedragen.

Buitensporig

'Daarom hebben we besloten een procedure tegen Kroatië op te starten omdat het deficit buitensporig is', liet de Griekse minister van Financiën, Yannis Stournaras, weten na afloop van de Ecofin.

Als een verrassing komt de beslissing niet. In november had de Europese Commissie de lidstaten al het advies gegeven een diepgaand onderzoek naar Kroatië te openen.

Maatregelen

Dergelijke procedure kan in theorie leiden tot financiële sancties tegen het land als dat het vertikt voldoende maatregelen te nemen om het buitensporige tekort weg te werken.

De Europese ministers spoorden Zagreb dan ook aan doeltreffende maatregelen te nemen zodat het tekort tegen 2016 weer onder de grens van 3 procent van het bbp gezakt is. In april moet de Kroatische regering de maatregelen aan de Europese Commissie presenteren.

'Het is essentieel dat Kroatië op een beslissende manier optreedt zodat het land de omstandigheden voor economisch herstel, duurzame groei en jobcreatie kan creëren', zei de Europese Commissaris voor Economische Zaken, Olli Rehn.

Ongelegen

De tik op de vingers komt wel erg ongelegen voor Kroatië. Het land, dat al vijf jaar met een recessie kampt, trad in juli vorig jaar pas toe tot de Europese Unie. Vorige week deelde Standard & Poor's ook al een tik uit aan Zagreb door de kredietwaardigheid van het land te verlagen.

Wel meerdere Europese lidstaten zitten op het Europese strafbankje. Ook België. Maar de Commissie gaf eind vorig jaar te kennen dat België tegen de zomer wellicht absolutie krijgt.

Ook tegen de grootste economie van de eurozone, Duitsland, loopt een diepgaand onderzoek omdat het land een buitensporig handelsoverschot heeft.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud