Advertentie

EU zet vaart achter strijd fiscale fraude

©AFP

Europa hoopt de komende weken de wetgeving in de strijd tegen fiscale fraude te versterken. Negen landen, waaronder België, zijn bereid om snel over te stappen naar een brede, automatische uitwisseling van gegevens van buitenlandse belastingbetalers. De Zwitsers zijn 'not amused'. Oostenrijk biedt als enige EU-land nog weerwerk tegen het opheffen van het bankgeheim.

Van onze verslaggeefster in Dublin

De ministers van Financiën van de Europese Unie willen van de strijd tegen fiscale fraude opnieuw een topprioriteit maken. Zij gaan de komende weken trachten een akkoord te vinden over een aantal aanslepende fiscale dossiers. De bocht die Luxemburg begin deze week maakte, door over te stappen naar een automatische uitwisseling van belastinggegevens, zorgt duidelijk voor een Europese stroomversnelling.

Volgens Europees commissaris voor Fiscaliteit, Algirdas Semeta, kan er al in mei een akkoord gevonden worden over een aanpassing aan de Europese spaarrichtlijn en over een mandaat om met Zwitserland en enkele kleinere Europese fiscale paradijzen te gaan onderhandelen.

Fekter

De Oostenrijkse minister van Financiën, Maria Fekter, wil voorlopig evenwel niet buigen, al gedroeg ze zich volgens haar Duitse collega Wolfang Schauble 'zeer constructief'. In Oostenrijk is het bankgeheim ingeschreven in de grondwet en de Oostenrijkers hechten er sterk aan dat de staat geen inzage heeft in wat er op hun bankrekening staat. De discussie over de mogelijke afschaffing van het bankgeheim in het Alpenland is bovendien zwaar politiek geladen: in de herfst zijn er parlementsverkiezingen en dit debat zet de politieke tegenstellingen er op scherp.

Zo viel Fekter in Dublin zwaar uit naar haar Britse collega George Osborne dat die beter eens huis zou houden in de fiscale vrijstaten onder Brits mandaat. De socialistische partij van kanselier Werner Faymann heeft belangrijke sommen gepost op onder meer de Kanaaleilanden. De uitval past in de Oostenrijkse kiescampagne.

Toch maakte ook Fekter een opening voor hechtere samenwerking op EU-niveau, was te horen na het overleg.

Van Rompuy

Ook Europees president Herman van Rompuy voert de druk op Oostenrijk op. Hij wil op de top van 22 mei de strijd tegen fiscale fraude bovenaan de agenda zetten. van Rompuy benadrukte vrijdag in een videoboodschap dat wereldwijd 1.000 miljard euro belastinggeld 'verdwijnt' via belastingontwijking of frauduleuze constructies.

De onthullingen van Offshoreleaks brachten de voorbije weken aan het licht dat ook vanuit Europa veel geld verdwijnt naar exotische belastingparadijzen. Toch is er veel frustratie in diverse hoofdsteden dat ze niet echt de hand kunnen leggen op alle cijfers en namen achter die fraudeconstructies.

Groep van negen

Verschillende EU-landen willen nog verder gaan en de automatische brede uitwisseling van fiscale gegevens, het Amerikaanse Fatca-programma, promoten als een wereldnorm. Het initiatief ging uit van de vijf grote EU-landen: Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Spanje en Italië. Vrijdag voegde Polen zich al bij de groep; zaterdag traden ook België, Nederland en Roemenië toe.

Semeta steunt de oproep van de groep, maar wil liefst verder werken op basis van de EU-wetgeving die al op tafel ligt. Zo zal de nieuwe spaarrichtlijn al veel achterpoortjes sluiten door ook trusts en stichtingen te belasten. Het mandaat met Zwitserland zal worden herbekeken en mogelijk 'omgeturnd' tot een akkoord over automatische gegevensuitwisseling. En liggen ook voorstellen op tafel voor een betere administratieve samenwerking tussen belastingdiensten in de strijd tegen belastingparadijzen, waarbij ook de mogelijkheid tot zwarte lijsten en sanctionering voorzien is.

Zwitserland

De Zwitsers hebben al met de VS een Fatca-akkoord gesloten voor automatische gegevensuitwisseling. Bern hoopte dat het zelf roerende voorheffing kon blijven afhouden op Europese spaarrekeningen. Maar Zwitserland komt nu onder grote druk om Europa dezelfde voordelen te gunnen als de VS. Naar verluidt zijn de Zwitsers met de evolutie bepaald niet gelukkig.

Hoe automatisch?

'We mogen niet naief zijn. We gaan die 1.000 miljard euro niet van vandaag op morgen recuperen,' waarschuwde Semeta. Hij benadrukte ook dat het bankgeheim voor de Oostenrijkers niet in gevaar is: het gaat om de uitwisseling van gegevens van buitenlanders met een Oostenrijkse bankrekening. Er is dus geen gevaar dat de bankgegevens van de Oostenrijkse burger vrijkomen.

De Europese discussie van de komende maanden zal vooral draaien rond de snelheid waarmee Europa zal overschakelen op een automatische gegevensuitwisseling. Nu wordt enkel informatie doorgegeven van spaarrekeningen. Volgens de voorstellen die al op tafel liggen, zouden ook kapitaalwinsten, royalties en dividenden vanaf 2017 belast worden in andere EU-landen. Mogelijk wordt die datum vervroegd, is te horen in EU-kringen.

De komende weken moet duidelijk worden hoe de groep van negen land de fiscale strijd willen aanpakken. En hoe dat 'proefproject' Europees omkaderd kan worden.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud