Eurocommissaris luidt alarm over Erasmusprogramma

Indien er niet snel extra geld wordt gevonden, dreigt het succesvolle Erasmusprogramma voor studentenmobiliteit vanaf het tweede semester van het huidige academiejaar in zware geldnood te raken. Dat betekent: minder studieplaatsen of kleinere toelages.

Eurocommissaris voor Begroting Janusz Lewandowski meldde aan het Europees Parlement in Straatsburg dat het Erasmusprogramma in het huidige begrotingsjaar met een tekort van 90 miljoen euro kampt. 'De brutale waarheid is dat 99 procent van wat we in onze zakken hebben reeds is overgemaakt aan de agentschappen in de 33 deelnemende landen. Intussen blijven we vragen om extra geld ontvangen.'

De financiële perikelen hebben in het huidige semester nog geen concrete gevolgen voor studenten, maar vanaf het tweede semester dreigt er geldnood op het terrein, bevestigt CD&V-Europarlementslid Ivo Belet.

Agentschappen als Epos, dat in Vlaanderen het Erasmusprogramma uitvoert, moeten dan de tering naar de nering zetten: minder studieplaatsen of lagere beurzen.

Minister van Onderwijs Pascal Smet sust dat de soep niet zo heet gegeten zal worden als ze opgediend wordt, en dat er voor heel dit academiejaar geen probleem zal zijn. Bij Epos vallen gelijkaardige geluiden te horen. Epos kreeg al 70 procent van de middelen voor dit jaar en gaat ervan uit dat de contractueel afgesproken overige 30 procent zal volgen. Al geeft topvrouw Annemie Dewael toe dat de communicatie van de Europese Commissie niet helemaal duidelijk is.

Begroting

Erasmus is slechts één van de programma's met budgettaire problemen. De begroting voor 2012 kampt met een totaal tekort van bijna 9 miljard euro. Dat komt volgens Lewandowski omdat de lidstaten en het Europees Parlement ondanks diens waarschuwingen jarenlang ontoereikende begrotingen hebben goedgekeurd. De Pool lanceerde in Straatsburg een oproep aan de twee begrotingsautoriteiten om het begrotingsgat snel dicht te rijden. 

Erasmus bestaat reeds 25 jaar en is uitgegroeid tot een Europees succesverhaal. Met een budget van ruim 450 miljoen euro krijgen elk jaar zo'n 230.000 studenten de kans om drie maanden tot een jaar in het buitenland te studeren. 

Ook in Vlaanderen is het programma populair. In het vorige academiejaar studeerden nog 4.041 Vlaamse studenten in andere oorden. Omgekeerd ontvingen de Vlaamse onderwijsinstellingen ruim 3.600 studenten. De Europese toelage voor Vlaanderen bedraagt ruim 5 miljoen euro per jaar.     

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud