Advertentie

Europa bezorgd over geweld in Macedonië

Politie op straat in Kumanovo. ©EPA

Europa is bezorgd over het geweld in de Macedonische stad Kumanovo aan de grens met Servië en Kosovo. Het Balkanland dreigt verder gedestabiliseerd te worden.

Bij een politieoperatie tegen een gewapende groep Albanezen die  zaterdag begon en ook zondag doorliep zijn acht politiemesnen gedood en veertien 'terroristen'.  Volgens een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn ook 37 poliitie-officieren gewond geraakt bij de operatie. Er zijn geen gewonden of doden bij de burgerbevolking.

Zaterdagavond had Europees commiissaris voor het nabuurbeleid, Johannes Hahn, nog opgeroepen tot samenwerking en kalmte tussen de betroikken etnische groepen. De situuatie mag niet verder escaleren, waarschuwde hij, zoniet dreigt destabilisatie in heel de regio.

Politiemacht

Een grootschalige politiemacht was zaterdagopgerukt tegen de 'goed gewapende terroristen die Macedonië vanuit een buurland' zijn binnengredrongen. Dat heeft viceminister van Binnenlandse Zaken Ivo Kotevski zaterdag in Skopje gezegd. De tot 70 man sterke groep heeft zich met de hulp van lokale Albanezen in de regio verstopt en aanvallen gepland op openbare instellingen en militaire kazernes, zei Kotevski voorts. De bijna enkel door Albanezen bewoonde stad werd eerder met pantservoertuigen afgesloten, boven het stadje cirkelen helikopters. Bewoners spreken van hevige schotenwisselingen. Mediaberichten over slachtoffers onder de burgerbevolking werden voorlopig niet bevestigd.

Servië stuurde bijkomende politie-eenheden naar de grens. Regeringsleider Aleksandar Vucic riep voor zondag het veiligheidskabinet bijeen. De nationalistische Kosovopartij Vetevendosje (Zelfbeschikking), de derde grootste partij van het land, eist een stopzetting "van de politionele en militaire onderdrukking van de Albanezen in Macedonië. Ook tegenover de Macedonische grens in Zuid-Servië woont een grote Albanese minderheid, die traditiegetrouw op confrontatie uit is met Belgrado.

Tussen de Slavische bevolkingsmeerderheid en de Albanezen, die naar schatting ongeveer 30 procent van de bevolking van Macedonië uitmaken, is het in het verleden wel vaker tot gewapende confrontaties gekomen. In 2001 kon slechts door bemiddeling van de EU 'samenwerking en kalmte tussen alle betrokken gemeenschappen eind gemaakt worden aan gevechten die veel weg hadden van een burgeroorlog.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud