Europa blokkeert export coronavaccins AstraZeneca

©REUTERS

Europa houdt de export tegen van 250.000 coronavaccins die van Italië naar Australië zouden gaan. Niet toevallig gaat het om vaccins van AstraZeneca.

Het is voor het eerst dat de Europese Unie gebruikmaakt van het exportverbod voor coronavaccins. De transfer van 250.000 vaccins van AstraZeneca vanuit Italië naar Australië werd door Rome tegengehouden. Dat melden de persbureaus Reuters en DPA en is aan De Tijd bevestigd door Europese bronnen.

Italië zou de EU eind vorige week op de hoogte gebracht hebben van de beslissing. De Europese Commissie had de mogelijkheid om de beslissing terug te schroeven, maar heeft dat niet gedaan.

Het is niet toevallig dat net de uitvoer van een belangrijke hoeveelheid vaccins van AstraZeneca wordt geblokkeerd. De verhoudingen tussen AstraZeneca en Europa zijn danig bekoeld sinds het bedrijf de levering van vaccins voor de 27 EU-lidstaten voor het eerste trimester terugbracht tot amper 31 miljoen vaccins, een kwart van wat contractueel afgesproken was.

Bovendien blijft topman Pascal Soriot erbij dat AstraZeneca meer gebonden is door het contract met de Britse regering dan door het Europese contract. Soriot herhaalde dat vorige donderdag voor het Europees Parlement, hoewel het Europese aankoopcontract een dag eerder werd afgesloten dan het Britse.

Mario Draghi

Dat Italië hier het voortouw neemt, is evenmin verwonderlijk. De Italiaanse premier Mario Draghi stelde zich vorige week op de Europese top bijzonder hard op over de houding van AstraZeneca. Hij pleitte op de top voor een heus exportverbod, iets wat landen als België minder zint, omdat dat de geloofwaardigheid van Europa als vestigingsplek voor de farmasector niet ten goede zou komen.

De Europese Commissie bracht vorige maand wel een Europees exportcontrolemechanisme in stelling. Tot nog toe werden alle aanvragen goedgekeurd, ook leveringen van het Pfizervaccin aan het Verenigd Koninkrijk.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud