Europa discussieert over bindende doelstelling hernieuwbare energie

Een windmolenpark op het Duitse eiland Pellworm, vlakbij de grens met Denemarken - Foto AFP ©AFP

De Europese Commissie overweegt om af te zien van bindende doelstellingen voor de lidstaten op het vlak van hernieuwbare energie-opwekking tegen 2030. Dat zou het resultaat zijn van intensief lobbywerk over de voorstellen die de Commissie op 22 januari zal presenteren.

Op die datum zal de Europese Commissie zijn klimaat- en energiedoelstellingen voor 2030 presenteren. Een van de sneuvelpunten op de agenda draait rond het opleggen van bindende doelstellingen aan de lidstaten. De milieucommissie van het Europese Parlement stelde vorige week voor dat die lidstaten tegen 2030 hun CO2-uitstoot met 40 procent moeten verminderen.

Maar ook over het percentage hernieuwbare energie dat de lidstaten moeten halen, wordt driftig gedebatteerd. Het VK, dat momenteel fors investeert in nieuwe kerncentrales, wil niet weten van een bindende norm. Duitsland, dat net aan een volledige kernuitstap werkt, zou dan weer grote voorstander zijn van zo'n verplichting.

De gesprekken zijn in volle gang. De Commissieleden worden daarbij flink onder druk gezet door externe lobbygroepen. Milieu-organisaties ijveren voor zo ambitieus mogelijke verplichte doelstellingen. De grote nutsbedrijven zijn dan weer niet te vinden voor verplichtingen, die hen immers zouden dwingen of zwaar te investeren in bijkomende productiecapaciteit voor hernieuwbare energie.

Volgens informatie van de Financial Times ligt er een compromisvoorstel op tafel, dat slechts een bepaald percentage van de klimaatdoelstellingen verplicht maakt. Maar omdat de besprekingen nog volop bezig zijn, kan ook dat compromis nog aanzienlijk veranderen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud