Advertentie

Europa dreigt ermee techreuzen op te splitsen

Margrethe Vestager (l.) en Thierry Breton, de Eurocommissarissen verantwoordelijk voor Concurrentie en Interne Markt. ©EPA

De Europese Commissie wil met twee wetsvoorstellen eenvormige regels opleggen aan alle internetbedrijven actief in Europa. Voor big tech dreigt zelfs een verplichte opsplitsing.

'Na de uitvinding van de auto brachten verkeerslichten orde in de straten. Wat we vandaag nodig hebben, is een goede regeling van het online verkeer', zei Margrethe Vestager, vicevoorzitter van de Europese Commissie en bevoegd voor Concurrentie, bij de presentatie dinsdag van het pakket nieuwe digitale regels voor digitale diensten, markten en databeheer. 

Dat valt uiteen in twee verordeningen, wetten die op dezelfde manier toegepast moeten worden in alle lidstaten om fragmentatie te vermijden. De digitaledienstenwet verplicht alle online platformen de veiligheid te garanderen van de producten die er te koop worden aangeboden en de content die hun gebruikers posten. De digitalemarktenwet legt techreuzen als Facebook en Google specifieke regels en toezicht op.

Digitale platformen worden verplicht haatspraak, oproepen tot terreur en nepnieuws te verwijderen en de verkoop van namaak en illegale producten zoals springstoffen aan banden te leggen.

Ons doel is niet de platformen op te doeken, maar regels op te leggen zodat onze democratie niet in gevaar komt.
Thierry Breton
Eurocommissaris voor Interne Markt

Vestager erkende dat het evenwicht tussen het verwijderen van posts en vrije meningsuiting delicaat is. Gebruikers wier posts verkeerdelijk gewist werden, moeten beroep kunnen aantekenen, stelt ze. Van advertenties moet duidelijk zijn wie ze plaatst en wie ze te zien krijgt. 'Ons doel is niet de platformen op te doeken, maar regels op te leggen zodat onze democratie niet in gevaar komt', zei Thierry Breton, als Eurocommissaris voor Interne Markt coauteur van de digitale regels.

Elke lidstaat moet een nationaal coördinator aanduiden die toeziet op de naleving van de digitaledienstenwet. De nationale coördinatoren werken samen op Europees niveau. Voor grote techplatformen kan de Commissie het toezicht naar zich toetrekken en sancties opleggen.

Amerikaanse giganten als Facebook, Amazon en Google of het Chinese videoplatform TikTok kunnen boetes krijgen die oplopen tot 6 procent van hun omzet wereldwijd en het herstel van de schade. Rechters kunnen de diensten van hardleerse platformen tijdelijk opschorten.

Poortwachters

De digitalemarktenwet wil innovatie en kleinere spelers op de Europese interne markt beschermen tegen te machtige techgiganten en toekomstige 'poortwachters'. Die laatste groep zijn voor de Commissie bedrijven met meer dan 45 miljoen actieve gebruikers in minstens drie EU-landen en een marktwaarde van minstens 65 miljard euro. Het toezicht voor die wet ligt bij de Commissie.

Voor de poortwachters gelden strikte regels. Ze mogen informatie over concurrenten die op hun platformen wordt gegenereerd niet zelf gebruiken. De Commissie kan boetes uitdelen tot 10 procent van de wereldwijde omzet. Herhaalde obstructie kan zelfs leiden tot een verplichte opdeling van het bedrijf.

De teksten moeten nog door het Europees Parlement en de Europese lidstaten worden goedgekeurd en kunnen nog aangepast worden. Mogelijk worden de regels pas over enkele jaren van kracht. Nu al zijn er grote verschillen tussen de lidstaten. Ierland, Luxemburg en de Oost-Europese lidstaten willen zo weinig mogelijk regels. De Zuid-Europese, Frankrijk en Duitsland zijn wel gewonnen voor een strakke en gedetailleerde wetgeving.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud