Europa drijft prijs op voor Pools-Hongaars veto

©EPA

Europa werkt aan een alternatief fonds om het Pools-Hongaarse veto tegen Europese herstelcenten de komende jaren te omzeilen.

De ruzie over de Europese centen velt een aantal Europese taboes. Omdat Polen en Hongarije vastbesloten blijven om een pakket centen goed voor 1.820 miljard euro tegen te houden, werkt de Europese Commissie aan een plan B, een coronaherstelfonds met 25 EU-lidstaten, dus zonder de twee dwarsliggers.

Warschau en Boedapest weigeren groen licht te geven voor de Europese meerjarenbegroting en voor NextGenerationEU, het tijdelijke herstelfonds. Ze doen dat omdat ze vierkant tegen een nieuw sanctiemechanisme zijn: landen die de rechtsstaat tarten, kunnen hun EU-subsidies verliezen. Zonder het fiat van de twee landen zit Europa vanaf januari opgescheept met voorlopige twaalfden. In de praktijk betekent dat een EU-budget met 25 tot 30 miljard minder in de pot.

De Commissie werkt, met steun van Frankrijk en Nederland, aan een 'bruggetje' naar een herstelfonds, zodat er toch geld kan vloeien naar de 25 lidstaten. Intussen kan ze ook de geldkraan voor lopende EU-subsidies aan Polen en Hongarije stilleggen, in lijn met het nieuwe sanctiemechanisme voor de rechtsstaat.

De frustratie over de Pools-Hongaarse chantage loopt hoog op in alle hoofdsteden, want de Europese fondsen zijn broodnodig om het herstel te betalen. Vooral Hongarije maakt het bont. De berichten over een seksfeestje in Brussel waarbij een vertrouweling van premier Viktor Orban betrokken was, worden doodleuk voorgesteld als een samenzwering tegen Hongarije. Een officiƫle mededeling van de regering spreekt van 'internationale betrokkenheid van geheime diensten om Orban te verzwakken'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud