Advertentie

Europa eist miljoenenboete na contractbreuk AstraZeneca

Clémence Van Muylder en Hakim Boularbah, de advocaten van AstraZeneca. De uitspraak van het Europees kort geding tegen de vaccinmaker wordt volgende maand verwacht. ©AFP

Europese advocaten eisen een miljoenenboete voor niet-geleverde vaccins en het niet-eerbiedigen van het leveringscontract. 'Dit gaat niet om de leveringen van T-shirts en schoenen,' repliceren de advocaten van AstraZeneca.

De advocaten van de vaccinproducent AstraZeneca en die van de Europese Commissie speelden woensdag een wel­les-nietes­spel­le­tje in de Brusselse rechtbank. De Commissie, die mede namens de 27 lidstaten spreekt, besliste eind april een kort geding op te starten omdat de leveringen van de Brits-Zweedse vaccinproducent bleven haperen.

200
miljoen euro
AstraZeneca moet voor juli 20 miljoen extra vaccins leveren, of een totaal van 12O miljoen vaccins. Voor elke dosis en elke dag vertraging eist de Commissie 10 euro vanaf 1 juli. Dat maakt een maximumboete van 200 miljoen euro.

De Europese advocaten zetten de contractbreuk dik in de verf. Ze vragen de rechter een vergoeding van minstens 10 miljoen euro voor elke contractbreuk die ze vaststellen. Daarnaast eist de Commissie voor eind juni de levering van 20 miljoen extra doses. Voor elke dosis en elke dag na die deadline eist Europa een dwangsom van 10 euro. De bijkomende boete kan zo oplopen tot 200 miljoen euro.

Naar best vermogen

De advocaten van AstraZeneca noemden de Europese beschuldigingen 'schokkend'. 'Dit is geen contract voor de levering van schoenen of T-shirts. Het productieproces is afhankelijk van een biologisch proces.' Bovendien verschaft AstraZeneca het vaccin tegen de kostprijs, zonder winst dus, klinkt het.

AstraZeneca weerlegt ook de beschuldiging van contractbreuk. Het Europese contract vermeldt, net als het contract van AstraZeneca met de Britse regering, de clausule te 'produceren naar best vermogen'. Volgens AstraZeneca is de Europese Commissie steeds op de hoogte gehouden van alle ontwikkelingen en problemen. Af en toe werd het verweer bits. 'De Commissie wist al in februari dat de uitvoering van het contract tot eind januari zou duren. Waarom dan nog tot april wachten om een kort geding te starten?', zei Clémence Van Muylder, een advocate van AstraZeneca.

De Commissie wist al in februari dat de uitvoering van het contract tot eind januari zou duren. Waarom dan tot april wachten om een kort geding te starten?
Clémence Van Muylder
Advocate AstraZeneca

Op 4 juni zijn nieuwe pleidooien voorzien. De uitspraak van het Brusselse hof van beroep volgt later in juni. In september wordt een tweede rechtszaak ingeleid om te bepalen wie van de twee partijen ten gronde gelijk heeft. Ook in die tweede zaak vraagt de Europese Commissie dwangsommen voor niet-geleverde dosissen van het vaccin.

De Commissie sloot eind augustus een contract met de farmaproducent voor de levering van in totaal 300 miljoen vaccindosissen voor eind juni 2021. Tot april zouden 120 miljoen dosissen geleverd worden, maar het werden er amper 30 miljoen. In het tweede kwartaal zouden er 180 miljoen dosissen bijkomen, AstraZeneca verlaagde dat getal al naar 70 miljoen dosissen. Bovendien gebruikte het bedrijf niet de in het contract opgelijste fabrieken voor leveringen aan Europa. Zelfs de vaccins van de Nederlandse productiesite Halix werden afgeleid naar het Verenigd Koninkrijk.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud