Europa eist van AstraZeneca 90 miljoen vaccins tegen eind juni

De Europese Commissie en AstraZeneca vechten een juridisch robbertje uit voor een Brusselse rechter over de aanslepende vaccinleveringen. ©REUTERS

Via de Brusselse kortgedingrechter wil de Europese Commissie dwangsommen inzetten opdat AstraZeneca tegen eind juni 90 miljoen doses van zijn coronavaccin levert.

AstraZeneca leverde in de eerste drie maanden van 2021 slechts 30 miljoen van de 120 miljoen doses die waren voorzien in het voorkoopcontract dat de Commissie met het Brits-Zweedse farmabedrijf sloot. 'Wij vragen de levering van de 90 miljoen doses die voor het einde van het eerste kwartaal geleverd hadden moeten worden', zegt een woordvoerder van de Commissie.

Het is de eerste keer dat de Commissie in detail treedt over de vaccinleveringen die ze in kortgeding wil afdwingen van AstraZeneca. Tot dusver heeft het farmabedrijf voor het tweede trimester slechts 70 miljoen doses beloofd aan de lidstaten. Oorspronkelijk was voorzien dat AstraZeneca tegen eind juni alle 300 miljoen doses zou leveren die in het contract waren afgesproken.

Het is niet ons doel om dwangsommen te ontvangen. We gebruiken dwangsommen om te verzekeren dat we vaccins ontvangen.
Woordvoerder Europese Commissie

De Commissie hoopt dat de kortgedingrechter de urgentie voor de vaccinatiecampagnes van de lidstaten erkent en AstraZeneca verplicht om te leveren. De Commissie wil ook dat de rechter dwangsommen oplegt voor het geval het farmabedrijf in gebreke blijft. 'Het is niet ons doel om dwangsommen te ontvangen. We gebruiken dwangsommen om te verzekeren dat we vaccins ontvangen', legde de woordvoerder uit.

Schending van het contract

De burgerlijke rechtbank van Brussel heeft de debatten in het kortgeding vastgelegd op 26 mei. De partijen zullen de hele dag pleiten. Een tweede zitting kan indien nodig worden toegevoegd. Daarnaast lanceerde de Commissie een procedure ten gronde. In die zaak kan de rechter de contractuele rechten en plichten van beide partijen in detail nagaan en oordelen of sprake is van een schending van het contract.

Naast de procedure in kortgeding lanceerde de Commissie ook een procedure ten gronde. In die zaak kan de rechter de contractuele rechten en plichten van beide partijen in detail nagaan en oordelen of sprake is van een schending van het contract.

De Commissie en AstraZeneca zitten elkaar al in de haren sinds het bedrijf begin dit jaar voor het eerst de leveringen naar beneden bijstelde. Het bedrijf betoogt dat het contract een engagementsverbintenis behelst, geen resultaatsverbintenis. 'Wij vinden dat elke procedure zonder voorwerp is en we verwelkomen dan ook de kans om dit dispuut zo snel mogelijk af te handelen', klonk het enkele weken geleden in een persbericht.

De Commissie, die investeerde in de productiecapaciteit van AstraZeneca, meent dat het bedrijf over voldoende fabrieken in de EU en elders beschikt om de voorziene doses te leveren. AstraZeneca produceert ook in het VK, maar vanuit dat land zijn vooralsnog geen vaccins uitgevoerd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud