Europa en VS parkeren handelssancties Boeing en Airbus

EU-Commissievoorzitster Ursula von der Leyen en raadsvoorzitter Charles Michel (rechts) wachtten VS-president Joe Biden dinsdag in het Europagebouw op. De vorige top EU-VS dateert van 2014. ©REUTERS

In plaats van elkaar te wurgen met straftarieven openen Europa en de VS een gezamenlijke front tegen oneerlijke Chinese concurrentie voor de luchtvaartgiganten Boeing en Airbus. De Amerikaanse strafheffingen op Europees staal en aluminium blijven wel van kracht.

Europa en de VS beslisten dinsdag hun geruzie en strafmaatregelen over subsidies voor de vliegtuigbouwers Boeing en Airbus vijf jaar in de koelkast te stoppen. Het akkoord over het langst lopende handelsconflict tussen de Unie en de VS werd in de marge van de top EU-VS onderhandeld door Eurocommissaris voor Handel Valdis Dombrovskis en de Amerikaanse handelsgezant Katherine Tai.

De essentie

  • Joe Biden overlegde dinsdag in Brussel met de EU-leiders. De vorige top EU-VS dateerde van 2014.
  • Europa en de VS beslisten een eind te maken aan 17 jaar procederen en strafsancties tegen elkaars vliegtuigbouwers Boeing en Airbus.
  • Europa en de VS schorten de strafheffingen vijf jaar op en richten samen het vizier op de oneerlijke concurrentie van China.
  • Europa en de VS zetten ook een raad van handel en technologie op.

Zeventien jaar lang bestookten de EU en de VS elkaars vliegtuigbouwers met processen en straftarieven voor concurrentievervalsende subsidies. De Wereldhandelsorganisatie gunde beide partijen in de laatste beroepsprocedures in 2019 en 2020 voor samen 11,5 miljard dollar aan strafheffingen. In Europa betaalden de luchtvaartsector, maar ook de invoerders van machines, en de producenten van zuivel, wijn en alcoholische dranken het gelag. In de VS werden naast de luchtvaart ook de exporteurs van noten, tabak en alcohol getroffen. 

De pandemie gaf Airbus en Boeing een bijkomende knauw. In maart schortten Europa en de VS de strafheffingen voor vier maanden op. Nu kiezen beide partijen ervoor die sancties nog vijf jaar op ijs te houden. Die tijd willen Europa en de VS gebruiken om de eerlijke concurrentie wereldwijd te garanderen voor de bouwers van grote vliegtuigen voor de burgerluchtvaart. Onenigheid over mogelijk concurrentievervalsende leningen, investeringssteun of onderzoekssubsidies worden besproken in een Europees-Amerikaanse werkgroep.

China

Die entente is vooral gericht tegen China. Europa en de VS gaan samen optreden tegen oneerlijke handelspraktijken in de luchtvaartsector. 'We hebben elkaar te lang bij de keel gegrepen. We moeten onze aandacht samen richten op het counteren van agressieve spelers die de marktregels niet volgen', zei Tai in Brussel.

We hebben elkaar te lang naar de keel gegrepen. We moeten onze aandacht samen richten op het counteren van agressieve spelers die de marktregels niet volgen.
Katherine Tai
Handelsgezant VS

'Hierop kunnen we bouwen bij de andere uitdagingen die het economische model van China ons stelt', zei de Amerikaanse president Joe Biden na afloop van de top EU-VS. Via een raad voor handel en technologie gaan Europa en de VS nauw samenwerken voor handel en de normen zetten voor groene en digitale technologie.

Toch hield Tai een slag om de arm. In een verklaring voor de eigen pers bleef ze bij haar bezorgdheid over de Europese subsidies voor Airbus. 'Als die steun onze rode lijnen overschrijdt en Amerikaanse producenten niet eerlijk kunnen concurreren, behouden de VS de flexibiliteit om de opgeschorte tarieven te heractiveren.'

Staalheffingen

De strafheffingen op de invoer van Europees staal en aluminium die Bidens voorganger Donald Trump instelde, blijven voorlopig van kracht. Trump kondigde die af om de nationale veiligheid te beschermen. Europa voelt zich benadeeld, omdat Canada en Brazilië zijn vrijgesteld van de invoerheffingen.

In de slotverklaring van de top EU-VS wordt overleg voorzien over het wegwerken de strafheffingen voor het einde van dit jaar. 'Europa ligt niet aan de basis van de overcapaciteit in de staalsector', zei Ursula von der Leyen ferm. Maar Biden twijfelt: de schrapping van de heffingen kan Amerikaanse jobs kosten en dus stemmen in de aanloop naar de tussentijdse verkiezingen eind 2022.

Justin Trudeau dankt Pfizer Puurs

De Canadese premier Justin Trudeau bezocht dinsdag de Pfizer-vestiging in Puurs. Trudeau, die begeleid werd door premier Alexander De Croo, bedankte de Belgische regering en de medewerkers van Pfizer voor de 10 miljoen dosissen die vanuit Puurs naar Canada zijn verstuurd. Dank zij die Europese leveringen kon Canada de eerste maanden van de vaccinatiecampagne doorkomen.
De handel tussen Europa en Canada groeit sterk sinds de voorlopige inwerkingtreding van het bilaterale handelsakkoord in 2017. De handel in goederen is al verdriedubbeld. Die in diensten steeg met 40 procent tegenover 2016. Europa en Canada engageerden zich dinsdag in Brussel voor een 'strategisch partnerschap'. Europa en Canada willen minder afhankelijk zijn van vooral China voor de invoer van cruciale grondstoffen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud