Europa en VS sluiten techalliantie

©EPA

Na de G7 in Cornwall zijn de Amerikaanse president Joe Biden en de Canadese premier Justin Trudeau te gast in Brussel. Het overleg met de Europese partners focust op handel , greentech en de aanval van de Chinese technologische suprematie.

De Britse premier Boris Johnson dook het voorbije weekeinde letterlijk het koude water in van Carbis Bay. De eerste fysieke vergadering van de rijkelandenclub G7 sinds 2019 moest en zou een feelgoodevenement worden en van het opnieuw soevereine Verenigd Koninkrijk een wereldspeler maken. Dat lukte maar half: de vijf EU-leiders, maar ook de Canadese premier Justin Trudeau en de Amerikaanse president Joe Biden wezen Johnson erop dat hij zijn brexitverplichtingen moet nakomen.

Maandag verhuisde het gezelschap naar Brussel voor de NAVO-top. Trudeau overlegde maandagavond met EU-Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en EU-Raadsvoorzitter Charles Michel. Dinsdag is Biden te gast bij het Europese duo voor een top EU-VS. Biden hoopt de brokken van de periode-Trump te lijmen en een nieuw bondgenootschap op poten te zetten tegen de belangrijkste geopolitieke rivaal van de VS: China.

De essentie

  • Biden hoopt tijdens zijn bezoek aan Brussel de brokken te lijmen die zijn voorganger Donald Trump heeft gemaakt.
  • Hij wil met de EU een nieuw technologisch bondgenootschap op poten zetten tegen China.
  • Biden en de Europese leiders hebben het ook over defensiesamenwerking.
  • Ook de klimaatverandering staat op de agenda.

Greentech

Wat opvalt, is dat in al die gespreksfora dezelfde ingrediënten de dis kruiden. China is alomtegenwoordig. Maar de NAVO neemt voor het eerst besluiten aan over klimaatbescherming en belooft forse inspanningen voor technologie. Dat zijn net onderwerpen die ook in de bilaterale top EU-VS hoog op de agenda staan. Anderzijds zal het tussen Biden en de Europese leiders ook over defensiesamenwerking gaan.

Dat oorlogen meer en meer in cyberspace worden uitgevochten, beseft de NAVO al langer. Met zijn staatsgeleide economie en technologisch overwicht wordt China een veel gevaarlijkere uitdaging voor de westerse defensieorganisatie dan voordien. Dat China ook zijn kernwapenarsenaal gevoelig uitbreidt, brengt het land nog meer op de NAVO-radar.

Ook klimaatverandering en de geopolitieke gevaren van de opwarming van de aarde staan niet alleen op de agenda van de bilaterale top EU-VS, maar ook op die van de NAVO. Europa en de VS zetten sinds het aantreden van Biden in op klimaatneutraliteit uiterlijk in 2050. Die voortrekkersrol heeft een belangrijke economische kant: groene technologie wordt de motor van die transformatie.

Europa en de VS willen wereldwijd de norm zetten voor artificiële intelligentie.

Voor het ontwikkelen van die greentech willen Europa en de VS de handen in elkaar slaan. Biden zag zijn plan voor investeringen in infrastructuur in ontwikkelingslanden - een alternatief voor de Chinese zijderoute - op de G7 al veranderd in een 'groen investeringsplan', gebruikmakend van de 100 miljard dollar die het Westen al sinds het klimaatakkoord van Parijs in het vooruitzicht stelt.

Die samenwerking voor groene technologie wordt een springplank voor bredere technologische samenwerking en handel. Europa en de VS willen wereldwijd de norm zetten voor innovatie en technologie zoals artificiële intelligentie. Ze zetten daarom een raad voor handel en technologie op.

EU-defensie

Europa werkt, op aansturen van de Franse president Emmanuel Macron, aan een actievere en hechtere Europese defensie, een reeks gezamenlijke projecten die bijvoorbeeld de beweging van troepen en tanks over het EU-grondgebied moeten vergemakkelijken. Europa investeert ook in onderzoek en innovatie via het Europees defensieagentschap EDA. Europa gaat Biden en de Amerikaanse industrie nu toegang geven tot die EU-defensiefondsen. Een mooie prijs voor Bidens 'heilige belofte' om de NAVO te beschermen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud