Europa ergert zich aan Griekse traagheid

©Photo News

In een documentaire op ARD zegt de Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis dat het een stommiteit was van Europa om in 2010 aan het bankroete Griekenland geld te lenen. Intussen groeit bij die Europese onderhandelaars de ergernis over de traagheid waarmee Griekenland de nieuwe crisis aanpakt.

De Griekse minister van Financiën zit niet om een straffe uitspraak verlegen. Maandag haalde hij tijdens een documentaire van het Duitse ARD nog maar eens uit naar de aanpak van Europa.

‘De slimme mensen in Brussel wisten in mei 2010 maar al te goed dat Griekenland zijn schulden nooit zou kunnen terugbetalen’, zei hij. ‘Aan het meest bankroete land ter wereld een dergelijk krediet toekennen, is hetzelfde als je cash deponeren bij corrupte bankiers.’

Aan het meest bankroete land ter wereld een dergelijk krediet toekennen, is hetzelfde als je cash deponeren bij corrupte bankiers.
Yanis Varoufakis
Griekse minister van Financiën

Dat Varoufakis zich niet kan vinden in de zware last waarmee Europa zijn land destijds opzadelde, is een understatement. Toch doen zijn uitspraken, zeker in Duitsland, alweer stof opwaaien. Zeker nu Griekenland met zijn geldschieters maar geen definitief akkoord lijkt te bereiken.

Irritatie

Na nieuwe gesprekken gisteren met de Eurogroep, het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Centrale Bank (ECB) bleek opnieuw hoe diep het water nog is. Er heerst bij de geldschieters vooral irritatie over de traagheid waarmee de Grieken handelen. Dat zei Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem voor de aanvang van de vergadering gisteren. Na afloop hekelden de onderhandelaars het gebrek aan urgentiebesef nog maar eens.

Bovendien ergeren verschillende ministers van Financiën zich aan de twee tongen waarmee Varoufakis spreekt. Het verhaal dat hij in Brussel vertelt, verschilt sterk van wat hij in Athene verkondigt. Varoufakis en zijn premier Alexis Tsipras beseffen dat ze de hervormingen die Europa vraagt thuis nooit verkocht krijgen, en passen hun betoog daarom simpelweg aan.

Financiering 

Dat Varoufakis zich niet kan vinden in de zware last waarmee Europa zijn land destijds opzadelde, is een understatement. Toch doen zijn uitspraken, zeker in Duitsland, alweer stof opwaaien. ©AFP

Ook na de gesprekken gisteren blijft dé centrale vraag onbeantwoord. Hoe gaan de Grieken zich blijven financieren? Er hangt heel wat mist over de reserves van Athene, maar iedereen is het erover eens dat de geldkas een van de volgende weken definitief leeg zal zijn.

Het is onduidelijk of Griekenland tegen dan, bijvoorbeeld van de ECB, een nieuwe geldinjectie zal krijgen. De Eurogroep lijkt alleszins niet van plan om met vers geld over de brug te komen zolang de Griekse hervormingen niet helemaal uitgewerkt en goedgekeurd zijn. Het lijkt aannemelijk dat ook de ECB eerst garanties op tafel wil.

Dat de financiële situatie van Griekenland bijzonder ernstig is, blijkt nog maar eens uit het feit dat het land van plan is een half miljard euro uit zijn bankenreddingsfonds te plukken. Er bestaat daarover een akkoord met Europa. Het gaat wel maar om een klein deeltje van een groter fonds. Het bedrag zal bovendien niet volstaan om de Griekse problemen zelfs maar tijdelijk op te lossen, gezien in maart alleen nog 7 miljard euro nodig is.

Morgen beginnen technische teams alvast met een nieuwe ronde onderhandelingen in Brussel en Athene. Het staat vast dat die starten in een sfeer die weer een pak minder optimistisch is dan enkele weken geleden.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud