Advertentie

Europa forceert universele lader voor alle elektronische apparaten

Door samenwerking met de sector verminderde het aantal types van opladers voor gsm's sinds 2009 al van dertig naar drie. Een wetgevend initiatief moet nu toelaten alle elektronische apparaten met een universele lader op te laden. ©Mohssen Assanimoghaddam/dpa

Gedaan met de wirwar van kabels en opladers voor elektronische apparaten. De Europese Commissie legt USB-C op als standaardpoort voor alle draagbare elektronica.

Meer dan elf jaar al probeert de Europese Commissie een oplossing te vinden voor het kluwen van niet-compatibele oplaadkabels voor mobiele telefoons, tablets, koptelefoons, draagbare luidsprekers, fototoestellen en camera's of draagbare videogameconsoles. De samenwerking met de industrie leverde al een forse beperking op. Het aantal types van opladers verminderde in die periode van dertig naar drie.

Toestellen met oplader zullen nog altijd te koop kunnen worden aangeboden, maar alleen als datzelfde toestel ook zonder oplader te verkrijgen is.

Toch zitten de consumenten nog altijd met laden en kasten vol niet-compatibele opladers. Jaarlijks spenderen consumenten in Europa 2,4 miljard euro aan losse opladers. Slechts twee op de drie beschikbare laders wordt effectief gebruikt. Weggegooide laders tekenen jaarlijks voor 11.000 ton elektronisch afval. Die cijfers verklaren waarom het Europese geduld op is.

'We hebben de industrie voldoende tijd gegeven om een oplossing voor te stellen. Het is nu tijd voor wetgeving om een universele lader te verplichten', zegt Margrethe Vestager, die als vicevoorzitter van de Europese Commissie verantwoordelijk is voor de digtale omslag van Europa.

We hebben de industrie voldoende tijd gegeven om een oplossing voor te stellen. Het is nu tijd voor wetgeving om een universele lader te verplichten.
Margrethe Vestager
Vicevoorzitter Europese Commissie voor de Digitale Omslag

De Europese Commissie vraagt in haar wetsvoorstel dat de USB-C-poort de standaard oplaadpoort wordt voor alle draagbare elektronica. USB-C is al de meest gebruikte poort. Maar Apple zal zijn toestellen moeten aanpassen. Het bedrijf gebruikt sinds 2012 zijn eigen Lightning-poort en -adapter, die niet compatibel zijn met USB-C.

Loskoppelen

De Commissie wil bovendien de verkoop van opladers loskoppelen van de verkoop van elektronische apparaten. Toestellen met oplader zullen nog altijd te koop kunnen worden aangeboden, maar alleen als datzelfde toestel ook zonder oplader te verkrijgen is. Europa eist verder duidelijke informatie over toepassing en vermogen van elke oplader.

Toestellen als e-readers, oordopjes (earbuds), slimme horloges (smartwatches) en activity trackers vallen om technische redenen dan weer niet onder het toepassingsgebied van het Commissievoorstel. Omdat ze te klein zijn of op een specifieke manier worden gebruikt, komen ze niet in aanmerking voor compatibiliteit met de universele lader.

Het Commissievoorstel gaat alleen over opladers. Het biedt nog geen universele stekker. Een voorstel om de externe voeding van de laders te harmoniseren zou later dit jaar volgen, is te horen bij de Europese Commissie. Het Europees Parlement en de lidstaten moeten zich daarover uitspreken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud