Advertentie

Europa geeft balorige Kroaten bolwassing

Viviane Reding, eurocommissaris voor Justitie (foto afp)

De Europese Commissie dreigt met sancties tegen Kroatië, dat pas sinds 1 juli lid is van de Europese club. Volgens eurocommissaris voor Justitie, Viviane Reding, 'misbruikte' Zagreb het vertrouwen.

Het dispuut draait rond het Europese arrestatiebevel, dat Kroatië met de voeten treedt. Dat aanhoudingsbevel vergemakkelijkt de uitlevering van verdachten en veroordeelden tussen landen van de Europese Unie.

Drie dagen voor de toetreding tot de EU joeg Zagreb nog snel een omstreden wet door het parlement. Die bemoeilijkt de uitlevering van Kroatische verdachten. Zo maakt Kroatië een uitzondering voor wie zijn misdaden voor 2002 beging. Oorlogsmisdadigers uit de Balkanoorlogen (1991-1995) levert Kroatië dus niet uit.

Vertrouwensbreuk

Europa pikt die uitzondering niet. 'Kroatië begon, nadat het veel vertrouwen had gekregen, dat vertrouwen te schaden op de eerste dag dat het toe was getreden tot de Europese Unie', hekelde Viviane Reding, de Europese commissaris voor Justitie. 

Volgens haar moet Kroatië 'de wet in haar oorspronkelijke vorm herstellen, die wel in orde was.' Dat is niet moeilijk, zei ze. 

'We hebben actie ondernomen', liet de Luxemburgse weten. 'Dat er sancties opgelegd zullen worden, is eerder duidelijk.' Ze startte daardoor vrijdag een procedure. De Europese Commissie stelde de lidstaten voor om de 'gepaste maatregelen' te nemen. In overleg wordt de strafmaat bepaald.

Sancties

De volgende stap is de toepassing van de maatregelen, verduidelijkte Reding. Die maatregelen kunnen de vorm aannemen van het schrappen van subsidies of het uitstellen van financiële toezeggingen.

Ook de toetreding tot Schengen, dat het vrij verkeer van personen in Europa regelt, ligt mogelijk in de weegschaal, liet de eurocommissaris verstaan. Het is ongezien dat een Europese neofiet al zo snel tegen sancties aankijkt.

Kroatië gaf aan dat het zich zal schikken naar de Europese eisen over het arrestatiebevel. Dat zou tegen juli 2014 zijn, klinkt het. Maar dat is volgens de Europese Commissie veel te laat. 'Een wet die veranderd kan worden op enkele dagen voor het toetredingsverdrag getekend werd, kan ook op enkele dagen terug aangepast worden', benadrukte Reding.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud