Advertentie

Europa heropent jacht op fiscaal voordeel spaarboekje

©BELGAIMAGE

De Europese Commissie neemt de fiscale vrijstelling van spaarboekjes opnieuw onder vuur.

De belastingvrijstelling voor spaarboekjes in ons land heeft de voorbije decennia al meermaals onder Europees vuur gelegen. De discriminatie van buitenlandse spaarboekjes is bovendien al twee keer veroordeeld door het EU-Hof van Justitie. Maar de fiscus houdt vast aan de eigen regels.

De Commissie opent nu een nieuw front tegen de discriminatie door de Belgische fiscus van buitenlandse spaarrekeningen. In België is de rente op spaarboekjes vrijgesteld van roerende voorheffing tot een bedrag van 990 euro. Maar dat voordeel geldt alleen voor spaarboekjes die onder de specifieke Belgische reglementering vallen, zoals het toepassen van een dubbele rente: een basisrente en een getrouwheidspremie.

De Commissie zet ook twee andere procedures in tegen de discriminerende regels die de Belgische fiscus hanteert. Zo stuurt ze een eerste waarschuwing over de fiscale bevoordeling van dividenden van Belgische verzekeringsbedrijven. Zij betalen geen of nauwelijks inkomstenbelasting op dividenden; buitenlandse verzekeringsbedrijven genieten dat voordeel niet. In de andere zaak moet de fiscus zich verantwoorden voor het Europees Hof van Justitie voor de 'discriminerende' belastingaftrek van alimentatiegelden.

In België kan de betaling van alimentatie afgetrokken worden van het belastbare inkomen. Maar buitenlanders die in ons land werken, moeten minstens 75 procent van hun inkomen in België verdienen, om van dat belastingvoordeel te kunnen genieten. 'De weigering benadeelt niet-ingezeten belastingplichtigen die gebruik hebben gemaakt van het recht van vrij verkeer van werknemers', argumenteert de Commissie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud