'Europa kan rekeningen in november niet meer betalen'

©REUTERS

De Europese Unie dreigt midden volgende maand haar rekeningen niet meer te kunnen betalen indien het Europees Parlement deze week geen groen licht geeft voor bijkomende middelen voor de lopende Europese begroting. Dat heeft Commissievoorzitter José Manuel Barroso aan het Europees Parlement laten verstaan.

"De voorzitter van de Europese Commissie heeft me geïnformeerd dat hij vreest dat de Commissie tegen midden november geen betalingen meer zal kunnen verrichten indien er geen amendementen op de begroting goedgekeurd worden", verklaarde parlementsvoorzitter Martin Schulz maandagavond bij de opening van de plenaire vergadering in Straatsburg.

Volgens Schulz meldde Barroso dat een extra schijf van 2,7 miljard euro nodig is om het tekort aan douaneinkomsten te compenseren. De Duitser vernam daarbij dat de lidstaten voor het eerst bereid zouden zijn om dat tekort aan te vullen. Schulz voegde toe dat de begrotingscommissie het verzoek zal bekijken en dat mogelijk later deze week een stemming kan georganiseerd worden.

De grootste politieke fracties in het halfrond reageerden kritisch op de melding. De Europese begroting van dit jaar vertoont inderdaad een gat, maar de Europarlementsleden eisen meer dan 2,7 miljard euro.

Volgens Straatsburg is er nog eens zo'n 4 miljard euro nodig om het budget voor dit jaar op orde te houden. In afwachting weigeren ze de nieuwe Europese meerjarenbegroting voor de periode tot 2020 groen licht te geven. De stemming daarover is deze week weerom verdaagd.

"Als de Europese Commissie inderdaad niet meer kan betalen, dan moeten we duidelijk maken dat de lidstaten daarvoor verantwoordelijk zijn. We wachten op hen voor de goedkeuring van minstens drie amendementen op de begroting", kwam liberaal fractieleider Guy Verhofstadt tussen. Net als zijn EVP-collega Joseph Daul eiste de Belg garanties dat de lidstaten ook de bijkomende schijven van 3,6 miljard euro en 400 miljoen euro honoreren vooraleer het parlement over de brug komt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud