Advertentie
Advertentie

Europa komt met tien voorstellen tegen vluchtelingendrama's

Een zinkende sloep met vluchtelingen in de Middellandse Zee, die hulp krijgt van een schip van de Duitse rederij Opielok Offshore Carriers. Die heeft naar eigen zeggen al 1.500 mensen gered sinds december vorig jaar. ©EPA

De drama's op de Middellandse Zee houden niet op. Maandag zijn er weer talloze vluchtelingenschepen in nood geraakt. Donald Tusk, de Europese Raadsvoorzitter, roept donderdag een crisistop bijeen om de situatie te bespreken.

Tusk liet afgelopen weekend al weten heil te zien in een top van Europese leiders. Hij reageerde daarmee op een oproep van de Italiaanse premier Matteo Renzi, die ook al de steun kreeg van diens Britse collega David Cameron. Cameron is zelfs bereid om zijn verkiezingscampagne op te schorten. De top is gepland voor donderdag:

I have decided to call an extraordinary European Council this Thursday to address situation in #Mediterranean. http://t.co/a3UXkDNpjo #EUCO— Donald Tusk (@eucopresident) April 20, 2015

Tusk tempert in zijn boodschap wel meteen de verwachtingen. 'Verwacht geen mirakeloplossingen voor de dieperliggende oorzaken van migratie', want die zijn er niet', zegt hij. Vraag is nu of er nieuwe Europese inspanningen moeten komen, en wie die zal coördineren en betalen. De huidige operatie Triton, onder leiding van het Europese grensagentschap Frontex, focust meer op grensbeveiliging en minder op reddingsacties.

In afwachting kwamen de Europese binnen- en buitenlandministers maandag al met tien voorstellen die in de toekomst vluchtelingendrama's moeten tegengaan. Zo wordt de Triton-missie misschien uitgebreid. Met onder meer schepen en vliegtuigen wordt geprobeerd bootvluchtelingen op te sporen en ze tegen te houden. Europa wil verder de smokkelschepen vangen en vernietigen. En mogelijk komt er ook een programma om vluchtelingen snel te laten terugkeren. Op de top donderdag moeten knopen worden doorgehakt.

Nieuwe drama's

Nadat het voorbije weekend een vluchtelingenboot was gezonken met mogelijk meer dan 700 migranten aan boord, doken maandag alweer nieuwe berichten op over drama's op de Middellandse Zee. Een zeilschip met vluchtelingen is voor de kust van Rhodos gezonken, in het oosten van de Middellandse Zee.

Op schokkende beelden van de Griekse televisie is te zien hoe drenkelingen zich vastklampen aan planken en stukken hout. Meer dan 90 opvarenden konden worden gered. 'De Middellandse Zee is een kerkhof', reageert Gabriel Sakellaridis, woordvoerder van de Griekse regering. 'De bodem ligt bezaaid met duizenden hoopvolle mensen, die de vlammen van de oorlog wilden ontvluchten.' 

Op een andere plek in de Middellandse Zee ontrolt zich nog een scheepsdrama met meer dan driehonderd migranten. Dat meldde dan weer de Internationale Organisatie voor de Migratie (OIM). Hun kantoor in Rome heeft een noodoproep ontvangen waarin om hulp gevraagd werd in verband met drie vluchtelingenschepen. Een ervan, met meer dan 300 opvarenden, is aan het zinken. Er zouden al twintig mensen het leven hebben verloren.

Hoewel Europa lang de ogen heeft gesloten voor de vluchtelingendrama's op de Middellandse zee, lijkt de nieuwe golf rampen een en ander in gang te hebben gezet. 'Europa heeft hier een politieke en morele plicht', zei EU-buitenlandvertegenwoordiger Federica Mogherini. 'De Middellandse Zee is onze zee, en we moeten samenwerken als Europeanen.' 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud