'Europa koopt slechts drie maanden tijd'

Fractieleider van de Europese liberalen, Guy Verhofstadt, ziet een aantal positieve punten in de deal die de staats-en regeringsleiders van de eurozone donderdagnacht beklonken hebben. "Maar daarmee kopen we slechts tijd voor enkele maanden", waarschuwt hij. De socialisten besluiten dan weer vooral dat de Europes top "definitief afscheid genomen heeft van Merkozy".

Voor de socialisten is duidelijk dat er "een ander Europa in de steigers staat". Ze reageren verheugd op de maatregelen om groei en werkgelegenheid aan te zwengelen. "Voor het eerst hebben de EU-leiders niet enkel gepraat over groei, maar ook concrete acties afgesproken. De implementatie ervan zal tijd vergen, maar het signaal is erg belangrijk", klinkt het in een mededeling.

Ook Verhofstadt toont zich tevreden dat er snel een echte Europese toezichthouder komt voor de bankensector. "Dat vroeg het Europees Parlement twee jaar geleden al, maar hebben de lidstaten toen afgeschoten", zo bracht hij in herinnering. Ook de extra armslag voor de noodfondsen en het nieuwe groeipact - "nog wat beperkt, maar het is een start" - kunnen zijn goedkeuring wegdragen.

"Dat is allemaal goed, maar hiermee kopen we slechts tijd voor drie of vier maanden", vreest de Belgische oud-premier. De middelen van de Europese noodfondsen - die nu meer armslag krijgen - is immers niet oneindig. "De echte crisis zal pas voorbij zijn als we nu snel werk maken van een volwaardige monetaire en politieke unie, inclusief het gemeenschappelijk maken van de schulden".

Verhofstadt blijft dus ook hameren op het belang van eurobonds om de schulden gemeenschappelijk te maken. Dat het nieuwe noodfonds ESM in de toekomst staatsobligaties van noodlijdende landen zal kunnen kopen, volstaat voor hem niet. "Dat is gedeelde schuld, maar zonder de voordelen van gedeelde schuld", besluit hij.

"We mogen de tijd die we kopen nu dus niet voor de zoveelste keer verspelen", waarschuwt Verhofstadt.

We mogen de tijd die we kopen nu dus niet voor de zoveelste keer verspelen.

Guy Verhofstadt

Fractieleider Europese liberalen

Om dat te voorkomen, wil hij dat de Europese Commissie snel met een wetgevend pakket op de proppen komt. "Ze heeft tijd genoeg gehad om dat voor te bereiden."

Eenzelfde verhaal klinkt bij de Europese Volkspartij. "Deze maatregelen zijn nuttig, maar veranderen het landschap helemaal niet. ze bieden ademruimte, maar zijn geen vervangers voor de noodzakelijke maatregelen om groei en jobs te creƫren (...) in essentie via Europese politieke integratie", aldus EVP-kopman Joseph Daul.

Voor de Fransman kan er geen sprake van zijn om daar nog eens tien jaar mee te wachten. "Dan is het 2022", waarschuwt hij. "De lidstaten moeten beseffen dat onze tijd nu al op is".

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud