'Europa legt gezichtsherkenning aan banden'

©REUTERS

Europa werkt aan striktere regels voor het gebruik van gezichtsherkenning op publieke plaatsen, schrijft de Britse krant Financial Times. De privacyzorgen rond zulke biometrische technologieën nemen toe.

De Europese Commissie wil de Europese burgers expliciet de rechten geven over het gebruik van hun gezichtsgegevens, schrijft FT op basis van gesprekken met Europese ambtenaren. Elke burger zal daardoor kunnen opvragen waar en wanneer zijn gezicht gescand wordt en voor welke doeleinden. De nieuwe Europese wet zou uitzonderingen op die regel alleen in uitzonderlijke omstandigheden toestaan.

Als uw wachtwoord wordt gestolen, kunt u het altijd wijzigen, maar uw vinger kunt u niet vervangen.
David Stevens
Belgische Gegevensbeschermingsautoriteit

Het moet het toenemende gebruik van gezichtsherkenning bij het toezicht op openbare ruimtes beperken, zowel door veiligheidsautoriteiten als door particuliere bedrijven.

Het initiatief komt er na ophef over het ongereguleerde gebruik ervan in de buurt van het Londense station King's Cross. De gezichtsherkenningscamera's van een private firma hielden daar alle passanten zonder hun medeweten live in de gaten. De Britse privacywaakhond zegt bezorgd te zijn en gaat de zaak onderzoeken.

Hacking

Naast een te enthousiast gebruik door overheden of bewakingsfirma's vormt het gevaar op hacking de tweede grote bezorgdheid. Israëlische beveiligingsonderzoekers onthulden eerder deze maand dat een omvangrijke databank met zowat 1 miljoen vingerafdrukken en gezichtsherkenningsgegevens zo goed als onbeschermd en onversleuteld op het internet terug te vinden was.

De gegevens waren afkomstig van het systeem 'Biostar 2' van de Zuid-Koreaanse firma Suprema, die naar eigen zeggen de Europese marktleider voor toegangscontrolesystemen op basis van biometrische data is. Ook zowat 2.000 vingerafdrukken van werknemers van Adecco in België zaten in het lek.

Onvervangbaar

'Biometrische gegevens maken een unieke identificatie van een individu mogelijk', zegt de Belgische Gegevensbeschermingsautoriteit (vroegere Privacycommissie). 'De verwerking ervan houdt een groot risico in voor de rechten en vrijheden van de burgers.'

We roepen de personen die verantwoordelijk zijn voor de verwerking van biometrische gegevens op tot de grootst mogelijke waakzaamheid.
David Stevens
Belgische Gegevensbeschermingsautoriteit

'Als uw wachtwoord wordt gestolen, kunt u het altijd wijzigen, maar uw vinger kunt u niet vervangen. Daarom is het noodzakelijk het hoogste veiligheidsniveau voor dit soort gegevens te garanderen en ze nooit lichtzinnig te behandelen', legt voorzitter David Stevens uit. 'We roepen de personen die verantwoordelijk zijn voor de verwerking van biometrische gegevens op tot de grootst mogelijke waakzaamheid.'

Verboden

Er bestaat al Europese wetgeving rond gezichts- of vingerherkenning. De Europese privacyregels verbieden 'in beginsel' het gebruik van biometrische gegevens en zijn karig met uitzonderingen.

'Alvorens biometrische gegevens te verwerken, moet de verwerkingsverantwoordelijke zich steeds afvragen of dat absoluut noodzakelijk is. Er zijn vaak minder ingrijpende manieren om de identiteit van een persoon doeltreffend te controleren", zegt de Gegevensbeschermingsautoriteit.

Maar de Europese Commissie vindt dat de burger nog nadrukkelijker tegen ongebreidelde gezichtsherkenning via camera's op openbare plaatsen beschermd moet worden en timmert daarom aan de bijkomende wetgeving.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud