'Europa moet federatie van staten worden'

Commissievoorzitter José Manuel Barroso (foto reuters)

De Europese Unie moet in de richting van een federatie van staten evolueren. Dat zegt Commissievoorzitter José Manuel Barroso in zijn 'State of the Union' in Straatsburg. Een verdragswijziging dringt zich dus op.

'Laten we geen schrik hebben van het woord. Een federatie van natiestaten is onze politieke horizon, daar hebben we nood aan', zei Barroso tegenover het Europees Parlement. Volgens hem is dat nodig om de 'gemeenschappelijke problemen' in deze 'turbulente tijden' het hoofd te bieden.

Om tot zo'n federatie te komen - 'geen superstaat', benadrukte Barroso - is op het einde van de rit een 'nieuw verdrag' nodig, erkende de Commissievoorzitter.

Zo'n verdragswijziging is een precaire operatie. Verschillende landen hebben een stevige reputatie opgebouwd als het aankomt op het wegstemmen van de Europese verdagen. Ook in hoofdsteden zoals Londen bestaat wellicht weinig animo om meer macht naar Brussel door te sluizen. 

Tegen de Europese verkiezingen van 2014 wil de Europese Commissie met concrete voorstellen komen om de bestaande verdragen bij te sturen. Dat moet Europa 'democratischer, meer open en efficiënter maken', zei Barroso.

Bankenunie 

De Portugees verdedigde in het parlement ook de oprichting van een centrale, Europese toezichthouder op de meer dan 6.000 banken in de eurozone. 

De toezichthouder in de schoot van de Europese Centrale Bank (ECB) is een voorwaarde om wankele banken rechtstreeks uit het Europese noodfonds ESM te laten tappen. Barroso sprak van een 'quantumsprong' vooruit. 

Barroso herhaalde nog dat hij in de herfst met een blauwdruk komt voor een hechtere economische en monetaire unie. De oprichting van een bankenunie, met centrale toezichthouder, is daar een belangrijke bouwsteen van.

'Neen, neen, neen'

Guy Verhofstadt, de fractieleider van de Europese liberalen (ALDE), nam Barroso's plannen voor een 'federatie van natiestaten' op de korrel. 'Neen, neen en neen', zei de Open Vld-politicus. 'Dat is meer van hetzelfde. We hebben dat al, en dat is de Europese Raad.'

Volgens hem heeft Europa net nood aan een 'post-nationaal' project'. 'Een federale unie van de Europese burgers. De huidige crisis is geen economische, maar een politieke crisis.'

Tijdens de tussenkomst van Verhofstadt raakte de uitspraak van het Duitse grondwettelijk hof over het noodfonds bekend. Dat de opperrechters in Karlsruhe het licht op groen zetten, ontlokte luid applaus in het halfrond.

'Verkeerde recepten'

Hannes Swoboda, fractiechef van de Europese sociaaldemocraten (S&D), hekelde het besparingsbeleid van de trojka. 'Die komt met de verkeerde recepten en helpt mee aan het recessiebeleid.

De Oostenrijker bekritiseerde ook de rol van Herman van Rompuy, de voorzitter van de Europese Raad. 'Hij is de grote afwezige in het Europese parlement. En als hij voor het Europese Parlement verschijnt, is het enkel om te vertellen wat er niet is gebeurd.'

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud