Advertentie

Europa neemt Duits wegenvignet onder vuur

Bondskanselier Angela Merkel en haar minister van Transport Alexander Dobrindt, die het Duitse wegenvignet er wil doorduwen. ©REUTERS

Europa is niet blij met de Duitse plannen om met een wegenvignet tol te heffen bij buitenlandse chauffeurs die de Autobahn gebruiken. Bevoegd commissaris Violeta Bulc spreekt van 'indirecte discriminatie' en noemt de heffingen ook te duur in een brief aan Duits verkeersminister Alexander Dobrindt, meldt de Duitse tabloid Bild.

Dobrindt wil zijn zogenaamde 'Pkw-Maut', de facto een wegenvignet voor het gebruik van de Duitse snelwegen, woensdag laten goedkeuren door de regering, om daarna formeel groen licht te vragen aan de Bundestag, het Duitse parlement.

Het vignet is een stokpaardje van de CSU, de Beierse tak van de CDU, de regeringspartij van bondskanselier Angela Merkel. De CSU, waar Dobrindt deel van uitmaakt, is het al langer beu dat de snelwegen in de zuidelijke deelstaat van Duitsland door buitenlanders gratis gebruikt worden op weg naar Oostenrijk of Italiƫ.

Een wegenvignet voor tien dagen zal 10 euro kosten, voor twee maanden 22 euro. Wie geregeld naar Duitsland moet, koopt beter een jaarvignet. De kostprijs daarvan hangt af van de uitstoot van de auto. Wie met een motor rijdt, moet niets betalen. Onder druk van andere deelstaten werd het vignet beperkt tot gebruik van de Autobahn, en niet voor grensverkeer via secundaire wegen.

Maar zelfs dat lijkt nu te ver te gaan voor Europa. Europees commissaris voor Verkeer Bulc heeft nu een brief gestuurd naar Dobrindt, waarin ze haar tegenwerpingen uiteen zet. Om te beginnen stoort Bulc zich aan het feit dat het wegenvignet enkel zou gelden voor buitenlandse chauffeurs, ook EU-burgers. Dat zou een indirecte discriminatie kunnen zijn. Daarnaast vindt Bulc de voorgestelde tarieven te hoog, en dan vooral de prijsverhouding tussen een kortetermijnvignet van 10 dagen en het vignet voor 2 maanden. 

Vraag is of die Europese kritiek veel indruk zal maken op Dobrindt. Die weet zich gesteund door Merkel, die er beducht voor is om haar machtige Beierse afdeling te bruuskeren. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud