Europa neemt Finse horde voor gezamenlijke schulden

Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. ©Photo News

Vijf landen moeten de Europese Commissie nog toestemming geven om voor 750 miljard euro aan schulden aan te gaan. De moeilijkste horde, een fiat in Finland, is al genomen.

De parlementen van 22 lidstaten gaven de Europese Commissie al toestemming om 750 miljard euro te lenen op de financiële markten. Dat geld zal dan in de vorm van subsidies en goedkope leningen terugvloeien naar de lidstaten voor economisch herstel, vergroening en digitalisering. België kan rekenen op bijna 6 miljard euro subsidies uit die nieuwe Europese pot.

Maar de Commissie kan maar in beweging komen als alle lidstaten formeel hun fiat geven voor het aangaan van Europese schulden. Het Finse parlement dreigde een stoorzender te worden, omdat die goedkeuring er een tweederdemeerderheid vergde en Finland een permanente opbouw van Europese schulden vreest. De nationalistische Finnenpartij slaagde er vorige week in de stemming uit te stellen en rekte de zittingen dagenlang tot diep in de nacht met het voordragen van Bijbelteksten, sprookjes en het zingen van hymnen. Dinsdag schaarden 134 van de  200 parlementsleden zich alsnog achter de nieuwe Europese financiering.  

Voor vijf landen blijft het wachten op ratificatie. De Europese druk op Nederland, Oostenrijk, Polen, Hongarije en Roemenië neemt toe. De Commissie wil liefst al in juni naar de markten trekken. Op die manier kunnen de lidstaten deze zomer al 13 procent van het nodige herstelgeld, waarop elk land recht heeft, als prefinancering krijgen.

Polen en Hongarije gebruiken de parlementaire ratificatie als politieke pasmunt. De twee landen willen vermijden dat de Europese Commissie de uitbetaling van de EU-centen koppelt aan eerbied van de rechtsstaat. Maar als Warschau en Boedapest de blokkering doorzetten, verliezen ze zelf vele Europese miljarden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud