Advertentie
Advertentie

Europa onderzoekt belastingconstructies IKEA

Europees Commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager. ©REUTERS

Europees Commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager opent een officieel onderzoek naar de belastingconstructies van de Zweedse multinational IKEA.

Het private IKEA, van oorsprong Zweeds, heeft zijn hoofdzetel in Nederland. Door afspraken met de Nederlandse fiscus, en door winsten te laten circuleren tussen Nederland, Luxemburg en Liechtenstein, zou de meubelwinkel tussen 2009 en 2014 1 miljard euro aan Europese belastingen hebben uitgespaard, bleek uit een rapport van de Groenen uit 2016.

De Commissie onderzoekt of IKEA door twee Nederlandse fiscale rulings misschien minder belastingen hoefde te betalen en daardoor een oneerlijk voordeel kreeg tegenover andere ondernemingen. Dat zegt ze in een persbericht. Dat zou in strijd zijn met de Europese staatssteunregels.

Alle ondernemingen, groot of klein, multinational of niet, moeten hun eerlijk deel aan belastingen betalen.
Margrethe Vestager
Europees Commissaris voor Mededingingsbeleid

'Alle ondernemingen, groot of klein, multinational of niet, moeten een eerlijk deel belastingen betalen', zegt Vestager. 'Lidstaten mogen niet toelaten dat bepaalde ondernemingen minder belastingen betalen door hun winsten kunstmatig naar een ander land te verschuiven. We zullen de fiscale behandeling van Inter IKEA door Nederland grondig onderzoeken.' 

Winkelconcept

Dat IKEA aan fiscale spitstechnologie doet, was al langer bekend. De Tijd bracht de fiscale structuren van IKEA in 2013 al eens in kaart. De meubelwinkel heeft in het Nederlandse Delft een vennootschap 'Inter IKEA Services.' Die ontwikkelt nieuwe manieren om de winkels te organiseren, maar beheert ook het merk, de knowhow en het winkelconcept. De honderden IKEA-winkels in andere landen moeten voor het gebruik van dat merk en dat winkelconcept betalen aan Nederland, waar de inkomsten vrij van belasting zijn. 

De Zweedse groep dook ook op in het LuxLeaks-schandaal omdat ze in Luxemburg voordelige rulings had gesloten met de fiscus. 

IKEA, de grootste keten van meubelwinkels ter wereld, haalde in 2016 een omzet van 35 miljard euro en telt wereldwijd 163.000 werknemers. 

Apple

Sinds enkele jaren neemt de Europese Commissie genereuze fiscale afspraken tussen multinationals en lidstaten onder de loep. Tot dusver sprongen vooral onderzoeken naar Amerikaanse bedrijven in het oog.

Vestager droeg vorig jaar Ierland op om meer dan 13 miljard euro aan belastingen terug te vorderen bij het computerbedrijf Apple. Eerder dit jaar vroeg ze Luxemburg 250 miljoen euro belastingen op te eisen van de onlinewinkel Amazon. De Belgische overheid moet 700 miljoen euro terugvorderen van 35 verschillende bedrijven.

Momenteel lopen er al onderzoek naar gelijkaardige constructies van de hamburgerketen McDonald's en de Franse energiegroep Engie.


Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud