Advertentie

Europa pakt geweld tegen media aan

Europees Commissaris Vera Jourova. ©AFP

Europa zet de eerste wettelijke stappen naar een bescherming van media en journalisten.

De Europese Commissie zet na de moorden de voorbije jaren op de Maltese Daphne Caruana Galizia, de Slovaak Jan Kuciak en de Nederlander Peter de Vries mediavrijheid en veiligheid van journalisten op de agenda. Met meer dan 900 aanvallen tegen journalisten in Europa in 2020 ziet vicevoorzitter Vera Jourova een 'dringende nood voor meer bescherming'. Die aanvallen gaan van online en verbaal tot fysiek geweld of vernielingen.

Jourova start met een reeks aanbevelingen aan de lidstaten waarvan de toepassing elk jaar nauwkeurig zal worden gemonitord. Elke vorm van geweld tegen journalisten moet streng worden onderzocht en vervolgd. Europa vraagt ook een grotere beveiliging van journalisten tijdens betogingen, en van vrouwelijke journalisten, minderheden en reporters die gespecialiseerd zijn in ongelijkheid.

Gewelddadige uitspraken of tweets van politieke leiders zijn onaanvaardbaar.

Europa vraagt daartoe een betere samenwerking van ordediensten en nationale diensten voor cyberveiligheid. 'Gewelddadige uitspraken of tweets van politieke leiders zijn onaanvaardbaar', zei Jourova, met een duidelijke hint naar Slovenië, Polen en Hongarije.

De volgende stap wordt een wet op mediavrijheid, wetgeving die de onafhankelijkheid van media moet waarborgen. Jourova werkt ook aan een initiatief om journalisten te beschermen tegen SLAPP, het aanspannen van rechtszaken om critici het zwijgen op te leggen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud