Europa pakt schaduwbankieren aan

Eurocommissaris voor de interne markt en financiële diensten Michel Barnier

De Europese Commissie start vandaag een oefening die dit najaar moet uitmonden in regels voor het zogenaamde schaduwbankieren. Dat is een complex geheel van financiële activiteiten buiten de reguliere banksector. Schaduwbankieren heeft in belangrijke mate bijgedragen tot de bankencrisis, maar is nu niet consequent gereguleerd, zegt eurocommissaris voor financiële diensten Michel Barnier, in een gesprek met De Tijd.

Als u deze inleiding niet begrijpelijk genoeg vindt: een van de bedoelingen van de Commissie is om een duidelijke definitie van schaduwbankieren op te stellen. Het gaat om geldmarktfondsen, om hefboomfondsen, om SPV (special purpose vehicles, waarin de looptijd van effecten wordt omgezet), om kredietverstrekkers allerhande, ... Soms is de activiteit bepalend, soms de actor. In 2010 ging het om een omzet van wereldwijd 46.000 miljard euro.

Schaduwbankieren was voor de crisis in Europa goed voor 25 à 30 procent van de financiële dienstverlening, in de VS voor 35 à 40 procent. Tijdens de crisis was er wellicht een kleine daling, sinds kort neemt het marktaandeel toe, zeker in Europa.

Omdat het zo'n diverse groep is, is er tot op heden geen specifieke regelgeving. De verschillende delen van schaduwbankieren vallen wel onder diverse andere regels, maar dit beperkt de risico's onvoldoende. Dit vindt zowel eurocommissaris Barnier als de wereldwijde regelgever FSB (financial stability board). Een FSB-werkgroep onder leiding van de Brit Adair Turner zal eind dit jaar aan alle G20-landen voorstellen doen. Barnier wil dat Europa een van de eersten is om de regels te implementeren. Daarom start hij vandaag overleg met de betrokkenen, via een zogenaamd groenboek.

Om de risico's van schaduwbankieren te illustreren, verwijst Barnier naar het begin van de bankencrisis toen in de VS hypotheekkredieten voor armere Amerikanen (rommelkredieten) werden herverpakt en doorverkocht. Toen de bel uiteenspatte, kon niemand de negatieve effecten in toom houden.

Adair Turner heeft al een goed idee van wat hij wil doen. 'Als het ruikt als een bank en hetzelfde geluid maakt als een bank, dan moet het net zulke liquiditeits- en kapitaalvoorwaarden opgelegd krijgen.' Hefboomfondsen zullen worden ingeperkt om de risico's te beperken.

Michel Barnier start vandaag nog maar de consultatie en wil daarom nog geen oplossingen naar voren schuiven. Maar zeker is wel dat de transparantie zal moeten verhogen. Overheden moeten beter weten waar de risico's zitten.

Voor Barnier gaat het ook om een oefening in pro-actief denken. Sinds enkele jaren heeft Europa al heel wat financiële regelgeving opgesteld. Het overgrote deel daarvan is al helemaal door de wetgevende molen. Al die regels zijn echter een antwoord op de crisis van 2007-2008. Dit pakket moet ook anticiperen om toekomstige risico's. Een gelijkaardige oefening is trouwens al opgestart voor de reguliere banksector, waar een werkgroep mogelijke nieuwe risico's identificeert en zoekt naar oplossingen.

Barnier verzekert de Europese belastingbetaler dat met al deze nieuwe regelgeving de kans veel kleiner is dat die belastingbetaler opnieuw moet betalen wanneer een nieuwe financiële crisis zou uitbreken. De kans op zo'n crisis blijft altijd bestaan, 'al zijn we nu beter voorbereid'.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud