Advertentie

Europa past voor nieuw IJzeren Gordijn

De Poolse premier Beata Szydlo blies met haar compromisloze taal veel bruggen in Brussel op. ©REUTERS

Het vertrek van de Britten mag niet tot een nieuw IJzeren Gordijn in Europa leiden. Eenheid blijft het motto, al mogen de rappe landen zich niet langer door de trage laten tegenhouden.

De Poolse premier Beata Szydlo werd bij haar thuiskomst opgewacht met gelukwensen en een flinke bos bloemen. Enkele uren eerder had ze op een slotpersconferentie in Brussel de Franse president François Hollande van chantage beschuldigd.

Als we alles met 27 of 28 lidstaten moeten beslissen, riskeren we immobilisme. Dat betekent een lange doodstrijd van het Europese project.
charles michel
premier

Hollande had de euvele moed gehad te suggereren dat de Europese subsidiestroom naar Polen kan verminderen als Warschau zich zo compromisloos blijft gedragen. Ook de Belgische premier Charles Michel (MR) ergerde zich zichtbaar aan de kinderachtige, ‘belachelijke’ opstelling van Szydlo in Brussel.

De Poolse staatstelevisie had de avond daarvoor een alternatieve versie gegeven van het veto van Szydlo tegen de herbenoeming van haar landgenoot en politieke rivaal Donald Tusk tot Europees Raadsvoorzitter. Tusk werd herbenoemd met 27 tegen 1.

Nederlaag of overwinning?

In Brussel werd het Poolse isolement als een nederlaag gezien. In eigen land stak de tv de loftrompet over de overwinning. In één adem werd de Europese Raad, de vergadering van Europese leiders, weggezet als ‘een instelling die de sharia promoot’.

Donderdag blokkeerde Szydlo als protest de besluiten van de Europese top. Vrijdag was ze inschikkelijker en leek ze bereid de eenheid van de 27, zonder de Britten, te bewaren. De Poolse premier zal ook de hernieuwing ‘van de geloofsbelijdenis in de Europese samenwerking’ onderschrijven die in Rome op 25 maart, bij de viering van 60 jaar EU-integratie, wordt uitgesproken.

Dit is het moment om kleur te bekennen. Een overtuigd Europeaan die blijft stilzitten, raakt minder ver dan populisten die rennen.
jean-claude juncker
eUropees commissievoorzitter

Om Szydlo, maar ook andere Oost-Europese leiders zover te krijgen, moesten eerst enkele misverstanden uit de weg geruimd worden. Landen als België en Duitsland willen zich in de toekomst niet laten vertragen of blokkeren door landen die niet zo snel vooruit willen.

De Oost-Europese landen vrezen tweedeklasseburgers te worden in dat Europa. ‘Het is niet de bedoeling een nieuw IJzeren Gordijn op te trekken’, beklemtoonde de Europese Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. ‘Het startpunt is de Unie van 27. Maar wie sneller wil gaan, kan dat.’

Geen praatbarak meer

Premier Michel wil dat de Europese Unie de komende tien jaar het signaal geeft dat ze beslissingen kan nemen die ertoe doen, desnoods niet met alle 27 lidstaten. ‘Ik wil geen praatbarak. Maar de wereld verandert razendsnel. Als we alles met 27 of 28 moeten beslissen, lopen we het risico op immobilisme. De facto betekent dat een lange doodstrijd voor het Europese project,’ erkent Michel.

De Duitse kanselier Angela Merkel benadrukt dat het motto van Europa ‘eenheid in verscheidenheid’ is. Eigenlijk gaat het om een mentaliteitsverandering die een Europa van resultaten mogelijk maakt, zeggen EU-bronnen. Zo wil het Europa van de 27 de komende jaren werk maken van een sociale dimensie, een sterkere eurozone, een gezamenlijk veiligheidsbeleid, en een sterkere Unie in de wereld.

Maar onder meer over een sociaal Europa blijven de meningsverschillen tussen oost en west groot. Voor veel Oost-Europese landen is sociale dumping hun businessmodel.

Maar Juncker waarschuwt dat de eenheid nu cruciaal is, na de brexit en met moeilijke verkiezingen in enkele lidstaten voor de boeg. ‘Dit is het moment om kleur te bekennen. Een overtuigde Europeaan die blijft stilzitten, raakt minder ver dan populisten die rennen.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud