Europa spant regenboog tegen aanvallen op rechtstaat

De Allianz Arena in München mag van de Europese voetbalbond UEFA niet in regenboogkleuren gehuld zijn. ©BELGAIMAGE

De recente Hongaarse wet die informatie over holebi's verbiedt aan jongeren onder achttien jaar veroorzaakt in Europa sportieve maar ook grote politieke spanning. Verspeelt premier Viktor Orbán zijn laatste restje krediet?

De Europese voetbalorganisatie UEFA wil het Europese feest niet bederven met 'politieke of religieuze' symbolen. De burgemeester van München mag de Allianz Arena, waar woensdagavond de wedstrijd Duitsland-Hongarije plaatsvindt, daarom niet in de kleuren van de regenboog hullen. 'Beschamend', noemde burgemeester Dieter Reiter het verbod. Dus hult hij alle belangrijke gebouwen in de omgeving van het stadion wel in regenboogkleuren. Andere steden in Duitsland volgen dat voorbeeld.

De essentie

  • Een Hongaarse 'pedofiliewet' verbiedt kinderen elke informatie over homo's en transgenders.
  • Overal in Europa weerklinkt protest tegen die aanval op de LGBTIQ-gemeenschap.
  • De UEFA verbiedt de stad München de Allianz Arena voor de voetbalwedstrijd Duitsland-Hongarije woensdagavond in regenboogkleuren te hullen.

München wilde een statement maken tegen een wet die vorige week werd goedgekeurd door het Hongaarse parlement. Die wet verbiedt voorlichting over homo- en transseksualiteit aan jongeren onder 18 jaar en bant verwijzingen naar holebi's of transgenders op plaatsen waar minderjarigen kunnen komen.

Voor premier Viktor Orbán is er geen vuiltje aan de lucht: zijn wet is gericht tegen pedofilie. Toch helpt de druk vanuit de sportwereld. Orbán zegde dinsdagavond zijn reis naar München af: hij zal de wedstrijd niet ter plekke volgen.

Ook politiek neemt de druk op de regering-Orban toe als gevolg van die zogenaamde pedofiliewet. EU-Commissievoorzitter Ursula von der Leyen reageerde erg bezorgd en beloofde te onderzoeken in welke mate de wet tegen de Europese wetgeving ingaat. De premiers van België en Nederland, Alexander De Croo en Mark Rutte, spraken in Den Haag af dat ze 'de onaanvaardbare wet' gaan aankaarten op de Europese top, donderdag en vrijdag in Brussel.

Rechtstaat

Vooral de ongemakkelijke discussie tussen de ministers van Europese Zaken in Brussel maakt indruk. Tien lidstaten steunden woensdag een verklaring van de Benelux die de wet 'een flagrante vorm van discriminatie en stigmatisering van LGBTIQ-mensen' noemt. De dertien landen veroordelen het feit dat Hongarije 'het recht op vrije meningsuiting schendt onder het mom van de bescherming van kinderen'.

Tegen Polen en Hongarije loopt al jaren een Europese strafprocedure op grond van artikel 7 van het EU-verdrag, het eerbiedigen van de democratie, de rechtstaat en de mensenrechten. Die procedure verloopt via hoorzittingen waarop beide landen zich moeten verantwoorden. Ze kan uiteindelijk uitmonden in een verlies van stemrecht aan de Europese tafel. Net omdat de sanctie de kracht heeft van een kernbom, lijkt die tandeloos. Bovendien houden Polen en Hongarije elkaar de hand boven het hoofd.

Ik heb die wetgeving gelezen: ze gaat in tegen de fundamenten waarop Europa is gebouwd.
Sophie Wilmès
Minister Buitenlandse Zaken

De frustratie bij de lidstaten is groter dan ooit. 'Ik heb die wetgeving gelezen: ze viseert de LGBTIQ-gemeenschap, ondermijnt de vrije meningsuiting en gaat in tegen de fundamenten waarop Europa is gebouwd', zegt de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès, die het initiatief nam voor de demarche. 'Het is onze verantwoordelijkheid de rechten van alle EU-burgers te beschermen en onze partners te zeggen dat ze de verkeerde weg zijn ingeslagen.'

We geloven in een Europa dat diversiteit omarmt, niet een dat diversiteit wegstopt voor de kinderen.
Vera Jourova
Vicevoorzitter EU-Commissie voor Waarden en Transparantie

De dertien roepen de Europese Commissie op alle instrumenten te gebruiken tegen Hongarije, ook naar het Europees Hof van Justitie stappen. Daarnaast kan de Commissie subsidies voor Hongarije inhouden. 'We werken aan richtsnoeren om die regels uit te voeren en houden intussen wel alle zaken bij', beklemtoont EU-commissaris Vera Jourova. 'We geloven in een Europa dat diversiteit omarmt, niet een dat diversiteit wegstopt voor de kinderen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud