Europa speelt contact kwijt met elf waarnemers in Donetsk

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) is het contact kwijt met een tweede groep waarnemers in Oost-Oekraïne.

Het is in elk geval niet duidelijk of de groep van elf man, die woensdagavond naar de crisisstad Donetsk terugkeerde, in veiligheid was. Een woordvoerster van de OVSE in Kiev kon geen bijzonderheden geven. 'Ze bevinden zich nog niet in hun hotel', zei ze.

De waarnemers waren in drie voertuigen onderweg naar de grootstad Dnjepropetrovsk, toen ze aan een controlepost werden tegengehouden. In de regio worden sinds maandag vier andere OVSE-waarnemers vermist.

Porosjenko

Ondertusen heeft de Franse president François Hollande de nieuwe president van Oekraïne, Petro Porosjenko, uitgenodigd voor de ceremonie waarop de zeventigste verjaardag van de invasie van de geallieerde troepen in Normandië tijdens de Tweede Wereldoorlog herdacht wordt.

Het Franse staatshoofd had woensdagnamiddag ook een onderhoud met Porosjenko. Hollande verklaarde achteraf dat Porosjenko zijn verkiezingsoverwinning 'het pad effende voor een vreedzame en politieke uitweg uit de Oekraïense crisis'.

Frankrijk heeft verschillende buitenlandse regeringsleiders uitgenodigd voor de herdenking van D-Day op 6 juni. Ook de Russische president Vladimir Poetin heeft een uitnodiging ontvangen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud