Europa verbiedt sigaretten met smaakje

Europa wil de 700.000 tabaksdoden terugdringen. - Photo News ©Photo News

In Straatsburg is woensdag de nieuwe Europese tabaksrichtlijn goedgekeurd. Er komen grotere gezondheidswaarschuwingen op verpakkingen en ook de verkoop van elektronische sigaretten wordt gereglementeerd. Sigaretten en tabak met een smaakje worden verboden.

Het Europees Parlement keurde het akkoord goed dat zijn onderhandelaars in december met de lidstaten hebben bereikt. Het doel is de trend waarbij opnieuw meer jongeren beginnen roken, om te keren en het aantal tabaksdoden terug te dringen.

Alle toegevoegde smaken in sigaretten en roltabak, die erop gericht zijn tabaksproducten aantrekkelijker te maken, worden verboden. Mentholsigaretten mogen nog tot 2020 verkocht worden. Volgens de linkse fracties in het EP werd die uitzondering bekomen na intensief gelobby van de tabaksindustrie.

In elektronische sigaretten worden smaakversterkers wel toegelaten, het nicotinegehalte wordt beperkt tot 20mg/ml. De nationale overheden mogen kiezen hoe de verkoop van deze e-sigaretten georganiseerd wordt: ze zullen ofwel in de gewone handel te koop zijn, ofwel als een geneesmiddel beschouwd worden en dan ook via de bijbehorende wetgeving in omloop worden gebracht. Navullingen zijn toegestaan, maar die moeten veilig zijn, vooral voor kinderen. Voor elektronische sigaretten en gewone tabaksproducten gelden identieke publiciteitsregels.

De gezondheidswaarschuwingen op verpakkingen moeten voortaan in fotoformaat zijn en 65 procent van de oppervlakte beslaan - op voor- én achterkant. Pakjes met minder dan twintig sigaretten mogen niet meer verkocht worden.

Jaarlijks sterven in de Europese Unie ongeveer 700.000 mensen aan de gevolgen van roken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud