Europa verdeeld over 'Google-taks'

Het Europese hoofdkantoor van Google bevindt zich in Ierland, dat een lage vennootschapsbelasting heft. ©Bloomberg

Techreuzen als Facebook en Amazon lijken niet snel een nieuwe omzetbelasting te moeten vrezen in de EU.

De Europese ministers van Financiën hebben zaterdag in de Bulgaarse hoofdstad Sofia maatregelen besproken die een einde moeten maken aan belastingontwijking door techreuzen, zoals Facebook, Amazon, Apple en Google.

Volgens internationale regels betalen multinationals nu belasting over de winst in het land waar ze 'met steen en mortel' aanwezig zijn. Techreuzen die in de EU actief zijn, vestigen zich nu in fiscaal aantrekkelijke landen als Ierland en Luxemburg, terwijl ze enorme omzetten draaien in andere lidstaten. Die lopen door de vestigingsregel belastinginkomsten mis.

De Europese Commissie presenteerde daarom in maart het voorstel om op de lange termijn de winsten te belasten van techreuzen in de landen waar hun gebruikers zitten, al zijn de bedrijven daar niet gevestigd. Omdat instemming over deze revolutionaire verandering een zaak van lange adem dreigt te worden, heeft Brussel de kortetermijnoplossing met een omzetbelasting bedacht. Die zou 3 procent bedragen, zo'n 200 onlinebedrijven treffen en jaarlijks 5 miljard aan inkomsten moeten opleveren.

Vooral Frankrijk blijft pushen om nog dit jaar zo'n 'Google-taks' in de EU in te voeren. Ook onder meer Spanje en Italië zijn daarvoor gewonnnen. Maar in Sofia bleek eens te meer dat lang niet alle lidstaten op dezelfde golflengte zitten.

Onder meer Ierland, Luxemburg, Malta en Nederland pleiten voor een wereldwijde aanpak om te zorgen dat grote internetbedrijven en digitale platforms eerlijke belasting betalen. 'Iedereen is het erover eens dat het huidige belastingsysteem moet worden aangepast aan de digitale economie. De vraag is of een tijdelijke Europese omzetbelasting de juiste oplossing is', aldus Nederlands staatssecretaris voor Financiën Menno Snel.

Ook Duitsland, dat initieel gewonnen was voor de omzetbelasting, lijkt nu terug te krabbelen. Minister van Financiën Olaf Scholz erkende in Sofia het belang van 'deze morele kwestie'. Maar Berlijn vreest ook dat Duitse techbedrijven, zoals shoppingplatform Zalando, getroffen worden, en dat de Europese ingreep internationale fiscale represailles zal teweegbrengen die de Duitse export ondermijnen. Zeker nu Amerikaans president Donald Trump sowieso al dreigt met een handelsoorlog.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud